Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Laura, Lorentz

Minskat vapenvåld är inte Strömmers förtjänst

Går åt rätt håll – men tänk om vi också haft en socialpolitik

Gunnar Strömmer (M).
Justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Under 2024 skedde 270 skjutningar i Sverige. Det är en hög siffra, men jämfört med 2023 är det en minskning med 30 procent.

Att det går åt rätt håll är en lättnad. Sverige har under ett decennium skärpt rättspolitiken och lagt miljarder och åter miljarder på att rusta polisen. Att vapenvåldet gått ner visar att utvecklingen går att bryta.

Polisen påpekar dock att de undanliggande konflikterna kvarstår. ”Efterfrågan på våld” är lika stor som tidigare, säger Johan Olsson, chef för polisens nationella operativa avdelning, Noa.

– Vi lyckas trycka ner nivåerna, men vi kommer inte åt grundorsaken, eller viljan och förmågan, att utföra de här våldsdåden.

Obegripliga beslut

Det är en problembeskrivning vi är väl bekanta med. Det enda som varaktigt kan kväva gängkriminaliteten är att stoppa rekryteringen av utsatta barn och unga in i brottslighet.

Men det skulle kräva en historisk upprustning av socialtjänsten och de förbyggande insatserna. Hyllmeter av kriminologisk forskning klargör den slutsatsen. Ändå är det inte något högerregeringen varit intresserad av.

Istället har vi sett obegripliga nedskärningar på statliga stöd som skulle gått till kommunernas preventiva insatser.

Avlyssning har fungerat

Om inte en uppryckning sker kan vi inte räkna med att den positiva utvecklingen fortsätter. Då ligger våldet latent. Konflikter som kylts ner kan blossa upp igen.

Av den anledningen bör justitieminister Gunnar Strömmer och regeringen vara försiktig med att ta åt sig äran för trendbrottet. Det och faktumet att S-ledda regeringar införde eller initierade de åtgärder som polisen beskriver som anledningen till den högre effektiviteten 2024.

Två lagförändringar pekas särskilt ut.

– Möjligheten till preventiv avlyssning, samt de skärpta straffen för grovt vapenbrott, som gör att vi kan kyla av konflikter då det blir omedelbar häktning, förklarar Noa-chefen Johan Olsson.

Släpp prestigen

Socialdemokraterna, som inte lyckades vända utvecklingen under sin regeringstid, har såklart inte heller någon anledning att slå sig för bröstet. Skärpta straff för vapenbrott borde genomförts långt tidigare. Stefan Löfven kom inte heller ens nära att satsa de resurser som krävs för att stoppa nyrekryteringen.

Gängbekämpningen kräver mindre prestige och fler politiker som ser verkligheten för vad den är. Successivt kommer fler svar om vilka polisiära och straffrättsliga åtgärder som är effektiva eller inte. Det som fungerar ska fördjupas och vidareutvecklas. Det som inte hjälper – eller till och med försvårar arbetet – ska stoppas.

Att skjutningarna minskade 2024 ger visst hopp. Tänk om Sverige nu också kunde få en socialpolitik värd namnet.

***

Chatta med Kalle Sundin. Chatten öppnar 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Nu stänger vi chatten för idag. Stort tack för engagemanget!

  • Privatisering av all offentlig verksamhet till lägstbjudande drar till sig kriminella i vårt alltmer maffiastyrda samhälle. Stryp de inkomstkällorna som göder gängen och skapar strukturen som skyddas med våld

    mr.walker

    Privatiseringen av vissa delar av offentlig sektor har gått alldeles för långt. Där krävs återreglering och skärpt kontroll. Men riktigt så enkelt är det inte, det är en del av många som behöver komma på plats.

    Kalle Sundin
    10 jan09.27
  • God morgon Kalle,

    Jag håller med dig. Social- och kriminalpolitik måste få inriktningar som lever över val och där politikerna är överens över partigränserna. Inte bli billiga poänger med floskler att slå i huvudet på varandra för att vinna röster.

    Men det största problemet är väl inte skjutningar utan att de gängkriminella tar sig in i rättsväsende, kommunala förvaltningar och socialtjänst för att hindra rättvisa och sno åt sig välfärdens pengar.

    Det är vår dyraste brottslighet. Hur stoppa den?

    lasseth

    Godmorgon! Visst är det så, i grund och botten krävs ett helhetsgrepp. Välfärden och de sociala skyddsnäten behöver dimensioneras för att klara en segregation vi inte varit nära i Sverige tidigare.

    Och ja, välfärdsbrottsligheten är ett växande problem. En lågt hängande frukt är att återreglera sektorer där privatiseringen gått alldeles för långt. Kontrollen behöver skärpas.

    Kalle Sundin
    10 jan09.23
  • Tänk om det kunde satsas mer på tullen så att införseln av vapen och droger minskar! Det är ju trots allt droger i princip alla konflikter handlar om…

    stefan_

    Tullverket har fått resurstillskott, men visst är det så att en nyckel är att minska inflödet av vapen och narkotika.

    Kalle Sundin
    10 jan09.16
  • det behövs många åtgärder mer resurser till skolan mer till bup och mer till psykiatrin sen behövs det också en mer fungerande arbetsmarknad och att fler människor växer upp i trygghet.

    i tjärna ängar i borlänge har brottsligheten minskat och polisen är närvarande där och de har gjort satsningar på området med olika aktiviteter föreningar-

    sosse75

    Instämmer!

    Kalle Sundin
    10 jan09.08
Lawen Redar: "Kristersson missar hur Danmark har lyckats"
Lawen Redar: "Kristersson missar hur Danmark har lyckats"
54:52

Följ ämnen i artikeln