Elisabeth Höglund låter lite som Andrew Tate

”Small dick energy” som Greta Thunberg sa

Hade Elisabeth Höglund tyckt att någon var medskyldig vid ett rån?

Häromveckan skrev Elisabeth Höglund ett uppmärksammat blogginlägg. Det handlade om att hon tycker att Jenny Strömstedt har sig själv att skylla när hon blev utsatt för ett sexuellt övergrepp, något som Strömstedt tog upp i Vinter i P1.

Höglunds argumentation är bortom all rim och reson. Det finns egentligen bara en förklaring till det provocerande utspelet: Höglund verkar känna sig lite bortglömd.

Blogginlägget gör oklara kopplingar till Höglunds egen ungdom och skriver att Strömstedt är medansvarig till övergreppet på grund av att hon druckit alkohol.

Det hade varit roligt att se Höglund ha samma argumentation gällande ett rån. Hade offret druckit alkohol när hen blev rånad? Ja, då får hen skylla sig själv.

Höglund verkar dessutom ha missat psykologin gällande hur trauman hanteras – det tar ofta flera år innan offret klarar av att prata om det. Dessutom bekräftar Höglunds text hur stigmatiserande det fortfarande kan vara att prata om just sexuella övergrepp.

Att mer än fem år efter MeToo behöva ha den här diskussionen är tröttsamt. Det känns som vi fastnat i en tidsloop där allt bara går runt, runt.

För Höglund är inte ensam. De senaste åren har vi sett ett uppsving för konservativa ideal. Igen.

Youtube-profilen Andrew Tate är en av de som gått i förgrunden. Tate är före detta professionell kickboxare, men har de senaste åren gjort sig en karriär på att lägga upp videor på Youtube med misogynt innehåll. Under 2022 var han en av världens mest googlade personer och har inspirerat en hel generation av ungdomar.

I skrivande stund är Tate häktad i Rumänien där han är misstänkt för människohandel och våldtäkt. Detta efter att han skrutit för Greta Thunberg om sina stora koldioxidstinna bilar, blivit ägd av Thunberg som antydde att han utstrålar "small dick energy", och råkat avslöja för allmänheten var han befann sig genom att visa upp pizzakartonger på ett foto. Något som en anti-trafficking-organisation– som ironiskt nog heter GRETA – larmade polisen om.

Det finns mycket som skiljer Tate och Höglund från varandra. Men en sak förenar dem – och det är deras retorik. Båda menar nämligen att kvinnor kan vara medansvariga till våldtäkt.

Höglund och Tates retorik är något som man helst hade velat slippa på 2000-talet. Men vi måste ta debatten ändå, för annars låter vi deras argumentation få fäste.

Demokratin styrs ju av de som dyker upp till showen.

Så med det sagt: Ett nej är alltid ett nej. Hur mycket en person druckit eller flörtat innan det nej:et.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.