Bolagen bygger bara för de rika

Bostadsminister Peter Eriksson är förbannad, och frustrerad.
– Vi har bostadsbrist men i Stockholm bygger man bara för människor med mycket pengar, säger han till Dagens Nyheter.

Det som retat Eriksson är att inte ett enda av de kommunala och allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm använder det statliga byggstöd som finns sedan två år. Stödet, som skulle bidra till att det byggdes för vanliga människor, förutsätter nämligen att bostadsbolagen accepterar ett tak för hyran.

Struntar i stödet

Det vill nästan inga bostadsbolag i Stockholm göra. De struntar i statens stöd och bygga riktigt dyra hyresbostäder.

Bara i Kalmar byggs det nu fler lägenheter med statsstöd än i hela Stockholmsregionen, trots att det är i storstäderna som bostadsbristen är mest akut.

I våras var genomsnittshyran för en nybyggd etta i Stockholm över 9 000 kronor i månaden. Då krävs en rejäl inkomst om pengarna ska räcka till mat också.

Inte i Stockholm

Motsvarande lägenhet skulle med statliga subventioner kosta omkring 7 000 månaden. Runt om i landet byggs just sådana lägenheter, men alltså inte i Stockholm.

Samtidigt vet vi att en mycket stor del av de bostäder som byggs just nu blir dyra bostadsrätter. Det har varit ännu mer lönsamt för byggbolagen, och krävt ännu större plånbok av de boende.

Ändå har allt som byggts också sålts, eftersom bristen varit så stor. Nu finns tecken på problem.

Osålda lägenheter

På annonssidan Hemnet finns det i dag nästan tre gånger så många nya och osålda lägenheter som för ett år sedan. Rabatter skvallrar om att försäljningen går trögt. Samtidigt varnar mindre byggbolag för sjunkande vinster.

Och runt hörnet vet alla att det väntar högre räntor.

Allt fler talar om en bostadsbubbla. Men det är i så fall inte en bubbla som beror på att det saknas behov, har byggts för mycket eller att staten reglerat för hårt.

Utbud och efterfrågan

På en riktig marknad drar efterfrågan till sig ett utbud, och Sverige är fullt av människor som behöver någonstans att bo till ett rimligt pris. Bostadsbristen är ett av våra största samhällsproblem.

På bostadsmarknaden har ändå nästan alla byggherrarna valt att bygga dyra bostäder för samma extremt köpstarka konsumenter. Resultatet kan mycket väl bli fortsatt bostadsbrist, lägenheter som inte går att sälja och förluster i byggbolagen.

Peter Eriksson har rätt att vara förbannad, det är vi också. Men det räcker inte. Han måste handla. Ska vi lösa bostadsbristen behövs mer politik, inte mindre.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.