Mejla

Jonna Sima

Fler borde jobba lika länge som Rundström

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Marianne Sundström säger upp sig från SVT vid 66 års ålder.
Foto: Carolina Byrmo / AFTONBLADET / 85440
Marianne Sundström säger upp sig från SVT vid 66 års ålder.

SVT:s populära programledare Marianne Rundström har sagt upp sig i protest. Det kan knappast beskrivas som en överraskning. Hon har länge sagt offentligt att hon känt sig åsidosatt på arbetsplatsen på grund av sin ålder, och förra året gav hon ut en bok där hon ifrågasätter "ett åldersnojigt Sverige".
Nu ska "Gomorron Sverige" satsa på ett yngre tilltal. Nya programledare och större fokus på internet ska locka unga vuxna som väljer bort tablå-tv.

Då fick inte Marianne Runström plats.

”Jätteproppen Orvar”

Om hon har blivit erbjuden andra arbetsuppgifter är inte känt, men helt klart måste SVT fånga upp nya generationer som är villiga att betala tv-licensen.
De stora barnkullarna från 1900-talets mitt har beskrivits som både "Jätteproppen Orvar" och "köttberg". Det är en rätt taskig nedvärdering av de värdefulla kunskaper som erfarna yrkesmänniskor sitter på.

Samtidigt sätter det trots allt fingret på att äldre en dag måste kliva åt sidan, eller åtminstone trappa ned.
SVT har – som många andra arbetsplatser – en policy om att ingen kan ha en fast anställning på företaget efter att ha fyllt 67. Det är stelbenta regler som sannolikt kommer att luckras upp i och med att vi blir allt äldre.

Eftersom pensionen är baserad på livsinkomsten kommer det också krävas att vi jobbar längre för att få en hyfsad pension livet ut.

Ensidigt fokus på senare pensionsålder

Och det är egentligen där det stora samhällsproblemet finns. Många människor, framför allt i LO-yrken, orkar inte jobba till 67 års ålder. Kropparna är för utslitna. Medelpensioneringsåldern för hela LO-kollektivet är 63,8 år. Det ger dem en väsentligt lägre lön – drygt hälften av slutlönen – än de som jobbar till 67.

För att uppnå högre pensioner för alla räcker det inte med en ensidig fokusering på att alla ska jobba längre. Antalet arbetade timmar under hela arbetslivet måste öka. Då krävs att unga snabbare kommer in på arbetsmarknaden, rätt till heltidsarbete, jämlikare uttag av föräldraledighet och insatser för att minska sjukskrivningar och arbetslöshet. Annars kommer gruppen med fattigpensionärer bara att växa.
Marianne Rundström kan se tillbaka på ett rikt arbetsliv – och framöver säger hon att nya spännande arbetsuppgifter väntar. Att ha en sådan livssituation vid 66 års ålder borde vara fler förunnat.

Av: Jonna Sima

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.