Mejla

Daniel Swedin

Nazism är terrorism

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nordiska Motståndsrörelsen attackerade en antirasistisk demonstration i stockholmsstadsdelen Kärrtorp 2013.
Foto: EXPO
Nordiska Motståndsrörelsen attackerade en antirasistisk demonstration i stockholmsstadsdelen Kärrtorp 2013.

LEDARE

Nästan 600 personer. Så många demonstrerade med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, på Första maj i Falun i år. Det var en dubblering av deltagare jämfört med den manifestation man höll i grannstaden Borlänge året innan.

På lördag ska partiet – den nazigrupp som enligt Säpo utgör det största hotet mot rikets inre säkerhet – marschera i Göteborg och man hoppas att marschen ska bli den största nazidemonstrationen sedan andra världskriget. Om det lyckas vet vi inte ännu, men vi vet att NMR etablerat sig som den utomparlamentariska extremhögerns största aktivistorganisation.

Våldet är vardag

På en presskonferens i går berättade polisen hur man kommer spärra av Göteborg i samband med marschen. Oron för våldsamheter är påtaglig, och det är inte så konstigt.

I en ny granskning som Aftonbladet och Svenska Dagbladet gjort av NMR blir det tydligt att våldet är helt centralt i organisationen. Flera av medlemmarna är dömda för dråp, försök till dråp och grov misshandel. 27 av de granskade nazisterna är dömda för våldsamt upplopp. 24 är dömda för brott mot knivlagen eller för vapenbrott.

Vi vet dessutom att rörelsens aktivister har tillgång till tunga vapen. 2014 beslagtog polisen i Norge automatvapen och narkotika efter ett tillslag mot aktivister i den norska grenen av organisationen. Männen som styr NMR i Sverige har ertappats med olagliga skjutvapen.

I juni körde en 22-åring som deltagit i NRM-demonstrationer in i en grupp demonstrerande irakier utanför Migrationsverket i Malmö. I juli dömdes tre män med kopplingar till NMR för flera sprängdåd i Göteborgstrakten.

Ytterkanten görs rumsren

NMR-aktivister har återkommande attackerat Prideparader, politiska motståndare och vanligt hederligt folk som säger emot när nazister delar ut flygblad på gator och torg.

Enligt Säpo är NMR:s våld nu så grovt att det kan klassas som terrorism. Ändå vet myndigheterna inte hur omfattande det högerextrema hotet är.

Vi har nu ett samhällsklimat där ytterkantspartier är rumsrena och där ideologiskt övertygade nazister förmått flytta fram sina positioner. Vi är på väg in i en valrörelse och polisen varnar för att det politiskt motiverade våldet kommer öka.

På fredag arrangerar de demokratiska partierna i Göteborg en manifestation för öppenhet och demokrati på Gustav Adolfs torg. Det är hoppfullt, människor som gör motstånd och säger ifrån.

Men vid sidan av den rent fysiska uppslutningen mot nazism - i form av manifestationer och samlingar - behövs också politiska krafttag och polisiära insatser mot hotet från höger. När nazister använder våld och hot om våld som maktmedel måste medborgarnas försvar vara demokrati och rättsväsende.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.