Mejla

Ingvar Persson

Stoppa gasledningen och befria Navalnyj

Putin är desperat eller arrogant

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så snart den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj kysser sin fru innan han förs bort av polisen.
Så snart den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj kysser sin fru innan han förs bort av polisen.

LEDARE

Desperation eller arrogans. Vad det än handlar om visar reaktionen på oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs beslut att återvända hur långt det auktoritära förfallet i den ryska staten har gått.

Om myndigheterna hade velat ge liten trovärdighet åt sitt förnekande av ansvaret för mordförsöket i augusti förra året skulle man ha hanterat situationen annorlunda. Nu slog man till med hela den totalitära statens styrka. Arresterade anhängare, omdirigerade flygplan och gamla anklagelser som redan avfärdats som påhitt.

Modig eller dumdristig

Om oppositionsledaren är modig eller dumdristig är kanske en öppen fråga. För bara ett halvår sedan försökte säkerhetstjänsten ta hans liv med nervgift. Uppenbarligen tycker Aleksej Navalnyj ändå att han har saker att uträtta som ledare för oppositionen.

Det som hände i helgen ger honom möjligen rätt.

Antigen är Vladimir Putin betydligt oroligare för tillståndet i landet än han vill medge eller också bryr man sig inte alls om omvärldens reaktioner. Sådana måste nämligen komma.

Den svenska utrikesministern Ann Linde krävde redan i helgen att Navalnyj skulle släppas. Andra länder i EU har, precis som både den sittande och den tillträdande administrationen i Washington, reagerat på samma sätt. Några, till exempel de baltiska länderna, går längre och kräver sanktioner mot Ryssland.

Som vatten på en gås

Det är precis det som krävs. Oavsett om Moskvas agerande styrs av arrogans eller desperation vet vi att ord och fördömanden rinner av regimen som vatten på en gås. Pengar är däremot ett språk som kleptokraterna i Kreml borde förstå.

Det är bara veckor sedan bolaget bakom Nord Stream 2, ledningen som ska föra rysk gas till Tyskland, meddelade att projektet ska byggas färdigt. Hotet om amerikanska sanktioner hjälper inte. För några dagar sedan gav tyska myndigheter klartecken för att starta bygget igen.

Det är ett besked som måste dras tillbaka. Att göra Europa beroende av rysk gas är en dålig idé på så många sätt. Det ökar sårbarheten, öppnar för påtryckningar och är ohållbart som del av en klimatstrategi. Och dessutom innebär projektet pengar rakt ner i fickan på de som låg bakom mordförsöket på Aleksej Navalnyj och som i helgen valde att arrestera honom.

Tyskarna räddade livet på Navalnyj. Nu måste de sätta stopp för Nord Stream 2.


Vart är Ryssland på väg? Och hur ska Sverige reagera på att arresteringen av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj? Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 men det går bra att skriva redan nu.

Laddar Live Upplevelse

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.