Mejla

Lina Stenberg

Utslitna arbetare förtjänar en Arnepension

Gör verklighet av löftena till landets äldre, Shekarabi

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: MAGNUS SANDBERG

LEDARE

Tidigare i dag klubbade den danska riksdagen igenom den så omtalade reformen "Ny rätt till förtidspensionering – en värdig pension för alla" – i folkmun kallad Arnepensionen.

Nu ska utslitna danska arbetare kunna ansöka om tidigare pension till rimlig ersättning.

Danska socialdemokrater gick vid förra valet hårt ut för att förbättra för landets äldre. Särskilt gällde det pensionssystemet som skulle göras mer rättvist.

Den danska bryggeriarbetaren Arne Juhl blev affischnamnet, han fick porträttera de många danska arbetare som slitit ut sig långt före ordinarie pensionsålder.

Debatten om pensioner var ett av valrörelsens hetaste ämnen.

Hos oss syns inte samma politiska iver i frågan, vilket egentligen är rätt märkligt.
Även i Sverige har det blivit allt mer uppenbart att arbetares kroppar allt för sällan håller ett helt yrkesliv. Tuffa arbetsvillkor och en ofta riskabel arbetsmiljö gör att många inte orkar.

I stället för tidigare pensioneringar har vi den motsatta diskussionen. Det pratas mycket om hur länge vi ska jobba ytterligare.

Enligt Fredrik Reinfeldt måste vi jobba till 75, minst, eftersom landets hundraåringar ökar.

Samma år, 2018 beslutade pensionsgruppen om åldershöjningar.

Således ökades den tidigaste pensionsåldern till 62 från 61 år tidigare i år. 2023 ska gränsen för garantipension flyttas till 66 år och 2026 blir riktåldern för pension 67 i stället för 65 år för landets förvärvsarbetande.

Sjukförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har lyft det danska exemplet som ett föredöme och pratat mycket om behovet av en "ventil" för svenska arbetare. Han har lovat att göra pensionerna bättre och pensionsutbetalningarna högre.

Detta måste också gälla arbetarpensionärerna.

Tidigare fanns en möjlighet till förtidspension, men sedan 2003 slogs det ihop till "sjuk- eller aktivitetsersättning". Det är dock tydligt att det systemet inte fungerar, att de utslitna arbetarna allt oftare lämnas i sticket.

De beviljade ansökningarna till Försäkringskassan om sjukersättning från har nämligen mer än halverats sedan 2014, vilket är allvarligt. Signalen till de utslitna arbetarna är att deras slit inte var något värt.

Att samhällets tack är att de får sluta sina dagar i fattigdom.
Detta är naturligtvis helt uppåt väggarna.

En socialdemokratisk regering ska inte acceptera detta. Den ska stå på arbetarnas sida, precis som den danska regeringen visar att de gör.

Därför måste Ardalan Shekarabi göra verklighet av sina löften till landets äldre, och särskilt löftena till de arbetare som står inför valet att trots sjukdom, smärta och värk fortsätta jobba eller att se sin inkomst försvinna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.