Löfven har ett i-landsproblem

De flesta av de elva miljoner syrier som är på flykt finns fortfarande kvar i närområdet. Bara två procent når Europa.

5 SEPTEMBER 2015. Flyktingkatastrofen.

I går begravdes en liten pojke i Kobane. Han kom aldrig fram till Sverige, men han fick Europas ledare att inse allvaret.

Flyktingar från Syrien måste kunna ta sig till Europa utan att riskera livet. Räddningsaktionerna måste gå fort och därför måste alla länder hjälpa till.

FN:s flyktingkommissarie António Guterres vill att EU-länderna tar emot 200 000 flyktingar. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kommer i nästa vecka föreslå att medlemsländerna tar emot 160 000 av de flyktingar som i dag finns i läger i Grekland, ­Italien och Ungern. Han fyrdubblar därmed det antal EU-ledarna tidigare var så tveksamma till.

Kräver kvotering

I går beslutade Storbritanniens David Cameron att öppna sina gränser för fler flyktingar. Tysklands Angela Merkel och Frankrikes François Hollande gör gemensam sak och kräver en rättvis kvotering av flyktingar. Varje land får ta sitt ansvar och i det kaos som råder är det givetvis bra om en fördelning sker under ordnade former.

Löfven duckar

På tisdag tar Angela Merkel också emot Stefan Löfven. ­Både Tyskland och Sverige tar redan ett stort ansvar, men medan Angela Merkel är räddnings­ledaren duckar Stefan Löfven och skickar fram andra. När han till slut uttalar sig i Aftonbladet menar han lite vagt att EU:s medlemsländer kan höja flyktingkvoten. Sedan får migrationsminister Morgan Johansson twittra ut att Sverige kan komma att höja kvoten.

Varför säger de inte genast att Sverige ska höja sin flyktingkvot? Att de tar sitt ansvar i denna fasansfulla tid. Den lilla pojken Alan och hans familj ville till Sverige, vi har ett världs­rykte som ett öppet och gästvänligt land. Det har varit vår framgångsfaktor och är ett arv att förvalta.

11 miljoner på flykt

När vi kräver att Ungern ska öppna sina gränser innebär ­inte det att Sverige gjort tillräckligt. Just nu kan alla länder göra lite till.

Egentligen har Stefan Löfven och hans EU-kolleger ett riktigt i-landsproblem. Två procent av de syriska flyktingarna når ­Europa. De flesta av de elva miljoner syrier som är på flykt finns kvar inom Syriens gränser eller i något av grannländerna.

Det är futtigt att påstå att Sverige tagit ett ”oproportionerligt ansvar”. Ska vi prata om proportioner borde det snarare handla om det ansvar Alans föräldrar tog när de försökte rädda sina­ barn.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.