På årsdagen av Utøya går unga egna vägar

Bilden togs ett år efter terrordådet på Utøya.

Det är exakt fyra år sedan terrorattacken i Norge. I dag hålls en ceremoni på Utøya där ett minnes­märke invigs för att hedra de unga socialdemokrater som blev mördade. Otroligt nog går livet vidare för alla andra.

I år hålls det ­första sommar­lägret på ön efter attacken. Tusen ­ungdomar kommer dit, nya förälskelser kommer att brinna och nya ­politiska frågor diskuteras.

I går häktades två svenska män varav åtminstone en är känd svensk nazist. Vid husrannsakan hittade polisen ­nästan ett halvt ton spräng­medel. I en lada, där en nazistfana var upphängd, hittades ­exempelvis dynamit. 

Oavsett vad syftet var så är ­nazister med sprängmedel djupt obehagligt. När det sker så ­nära årsdagen av Utøya känns det ännu värre.

Det är en plågsam påminnelse om att vi inte är immuna.

Varje generation förklaras som den mest politiskt ointresserade någonsin. Sanningen är ­snarare att varje ny kull hittar sina sätt att göra saker på.

Förra året tillsatte Allians­regeringen en utredning om ­demokratin. Anledningen var att bland annat ungdomar inte är aktiva i politiska partier. Engagemang tar sig ofta andra ­uttryck i dag.

Jag tänker att politiska partier är som klimat­krisen. ­Jorden kommer att överleva, men det är inte självklart att mänskligheten gör det.

Ungas engagemang finns kvar, frågan är om partierna fortsätter att vara platsen för det. ­Förändras eller bli utbytt är egentligen de enda alternativen.

I Luleå protesterade bland ­annat SSU, S-studenter och LO:s lokala ungdomsklubb mot att Socialdemokraterna i kommunen sålde ut hyres­rätter. De ­ville åtminstone att ­frågan ­skulle diskuteras mer och beslutet tas senare.

Svaret vissa kritiker fick från kommunalrådet Niklas Nordström (S) var en åthutning och uppmaning att följa partilinjen. Säkert logiskt för­ de lokala partitopparna som inte ville ha en offentlig diskussion i media. Men obegripligt för ­alla andra.

– Jag förstår inte varför Niklas Nordström ska göra så. Vi är en självständig organisation och vi fattar våra egna beslut, sa SSU Luleås kassör Emil Granström till SVT.

När hyresrätter ­skulle säljas ut i Alby startades kampanjer av invånarna som bor där. Det belönades inte av politiken.

I Tensta protesteras det nu mot att barnfamiljer blir hem­lösa.

Men av någon anledning tas det inte riktigt på allvar. Konstigt nog, trots alla demokratiprojekt och oroliga utredningar om ungas politiska vilja.

Det framstår som om denna typ av engagemang inte är vad som önskas.

Livet går vidare, fyra år ­efter Utøya. Norska AUF, Arbeiderpartiets ungdomsförbund, driver nya politiska frågor. Det går att sörja de som dog, men ingen behöver oroa sig över ungas engagemang.

Det kommer att överleva både ­katastrofer och ­stelbenta politiker.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln