Ge unga fler bilder av sex

Barnmorska larmar: Unga söker vård efter ”hårt sex”

Barnmorskan Katarina Svensson Floods inlägg i sociala medier väckte debatt och starka känslor.

“Våldsporr har blivit normalt och det börjar tidigt. I vår skolklass började man kolla redan som nio–tioåringar”, säger Dani Lind till Svenska Dagbladets Åsa Erlandsson. Tillsammans med Felix Thurfjell har Lind gjort en youtubefilm i ämnet.

Låt oss ta ett kliv tillbaka. Persondatorer blev mainstream i slutet på 90-talet. Den första iphone-modellen kom ut i Sverige 2008. Få som växer upp nu minns ens tiden innan nätet fanns tillgängligt i bakfickan. Unga är online för att spela, umgås i sociala medier, hämta information – och se på porr. Det börjar i 12-årsåldern.
I Linds och Thurfjells film möter vi Roger Nilsson, terapeut på Beroendecentrum. Men också killar och män som sett porr som instruktionsmanual, blivit avtrubbade, deprimerade.

Barnmorska slog larm

Forskningen är dock oenig om effekten av porrkonsumtion bland unga, men det går att se att högkonsumenter flyttar fram gränserna till mer våldsam porr.
Barnmorskan Katarina Svensson Flood slog nyligen larm i inlägg i sociala medier.
”Jag träffar så många unga kvinnor som har mer eller mindre ont vid samlag i princip varje gång. En av de vanligaste orsakerna är ’hårt sex’.”

Sår i underlivet. Smärtor. Oralsex så att “tjejen nästan kräks”. En rädsla för att uppfattas som tråkig. Svensson Flood vill inte “skamma” de som njuter av hårt sex, men efterlyser ömsesidighet och samtalet om att sätta gränser.
Hennes beskrivning väckte starka reaktioner. Liknande vittnesmål från unga strömmade in till SvD, och visar på behovet av större kartläggningar.
Dani Lind och Felix Thurfjell var däremot inte det minsta förvånade, berättar de.
“Tjejkompisar har berättat ända sedan 15-årsåldern hur killar plötsligt tar stryptag utan att fråga, kallar dem hora och ”straffknullar” som det kallas, säger Dani.
“Sexualundervisningen i skolorna har misslyckats”, säger barnmorskan Katarina Svensson Flood.

En kondom på en banan

Har det inte hänt mer? När jag gick i högstadiet bestod vår sexualundervisning av en obekvämt mumlande lärare vid katedern. Äggstockar i genomskärning, en tecknad film om onani, en kondom som träddes på en banan. Två meningar om hbtq-gruppen. Lektioner ledda av en svettig vikarie, eftersom den ordinarie inte pallade.

Mycket borde ha förändrats, men Skolinspektionens rapport 2018 visade tydligt på bristerna i sexualundervisningen. Men också på elevernas önskemål, och där finns mycket att hämta.
I klassrummen borde diskussionen om lust och njutning och relationer och könsroller och samtycke och respekt och rätten att säga ja och rätten att säga nej vara given. Den självklara vetskapen att sex är något du deltar i, aldrig något du ställer upp på.
Men den insikten ska så klart unga redan ha med sig hemifrån.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.