Nu ska PK-Sverige sno mobilen också

Utan telefon får vi bara stirra ut i vintermörkret

Det har blivit den tiden på året igen då Handelns utredningsinstitut (HUI) hetsar igång konsumtionsracet kring jul genom att utse årets klapp. 2019-års vinnare: en mobillåda. Vad för något, undrar kanske många? Jo, en låda. Eller en ”parkeringsplats för mobilen”, som HUI kallar den. Nog har väl de flesta redan en sådan? De kallas för fickor och sitter vanligtvis på byxor och jackor. De duger alldeles utmärkt.

Mobilmoralism

En förvarslåda i vart och vartannat hem känns lite som början på en klängig mobilmoralism. Den som kommer på besök får lämna in telefonen vid ankomst, allt annat vore att säga att man ogillar umgänget i rummet. Att fippla efter mobilen ska bli något skamligt att slå ner på.

Den pessimistiska trenden är tydlig i fler sammanhang. ”Dagens generationer sitter bara och stirrar ner i sina telefoner på bussen”, hör man lite då och då. Ja tacka tusan för det. Det är vinter och grått dis i stort sett varje dag. Det är ändå ingen som orkar prata med varandra i kollektivtrafiken. Ska vi då sitta där i bussfönstret och bara håglöst glo rakt ut i mörkret? Bättre då att se en bra TV-serie i mobilen. Eller ta del av all världens information, något man var tvungen att springa till ett bibliotek för tidigare.

Årets julklapp

En genomgång av HUI:s alla tidigare julklappsutnämningar visar också på ett ironiskt sätt att smartphonen i någon mån har tagit över funktionen av ett flertal årgångar: videokameran (1989), CD-spelaren (1991), mobiltelefonen (1994), internetpaketet (1996), DVD-spelaren (2000), platt-TVn (2004), ljudboken (2006), GPS-mottagaren (2007). Mobilen verkar ju vara ”julklapparnas julklapp”, men den ska vi inte få roa oss fritt med längre? Den vill PK-Sverige sno i förvar.

Skämt åsido, man ska såklart inte blunda för de baksidor som mobilen har fört med sig. Ja, den är distraherande i vissa sociala omgivningar och stressdrivande, vilket kan leda till psykisk ohälsa. Nyckeln då är att se till så att mobilen inte blir en konstant portabel arbetsplats, att man stänger ner jobbmail och andra jäktande appar när man faktiskt är hemma och ledig. Men den problematiken har också mycket med dagens flytande arbetsliv att göra.

Mobildystopi

För den som oroar sig över skärmtidsutvecklingen kanske den undersökning som Kantar Sifo gjort tillsammans med prisjämförelsesajten Pricerunner kan ge lugnande besked. De har frågat svenskarna om vilken julklapp de helst vill ha. I topp: en helt vanlig bok. Det är till och med hos unga mellan 18-29 år som boken står allra högst på önskelistan. Om vi är på väg in i en mobildystopi verkar det i alla fall vara en bra bit kvar.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln