Mejla

Jonna Sima

Vänstern är nya storstadspartiet

Det blåa Stockholm håller på att bli rött

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vänsterpartiet är näst största parti efter Socialdemokraterna i blågrön-styrda Stockholms stad, enligt DN/Ipsos senaste mätning.
Vänsterpartiet är näst största parti efter Socialdemokraterna i blågrön-styrda Stockholms stad, enligt DN/Ipsos senaste mätning.

En god vän till mig har alltid röstat på Vänsterpartiet i riksdagsvalen. Men till kommun och landsting har han lika konsekvent röstat på Socialdemokraterna. När jag undrade varför svarade han: "Jag tänker att sossarna kan sköta saker ordentligt."

Det är ingen unik uppfattning. Kommuner och landsting har ansvar för mycket i välfärden, som vård, skola och omsorg. Klassiskt starka områden för Socialdemokraterna. Men i region Stockholm, landets största, har högern tillsammans med Miljöpartiet styrt i mer än 14 år.

Och från Ragnar Östbergs stadshus styr sedan fyra år samma koalition över staden.

Men frågan är om vinden har vänt i huvudstaden?

V stora vinnaren

I DN/Ipsos opinionsmätning är Vänsterpartiet den stora vinnaren och skulle få 18 procent. Det är en ökning med 3,5 procentenheter jämfört med förra hösten. Tillsammans med Socialdemokraterna samlar de 42 procent av väljarna. Det högerkonservativa blocket med M, KD, L och SD backar ordentligt och skulle gemensamt få 39 procent.

Miljöpartiet, som är dubbelt så stora i Stockholm som i riksdagen, skulle i ett sådant läge kunna bli tungan på vågen. Att de skulle samverka i en SD-koalition är knappast troligt.

Det är mindre ett år kvar till valet och väljarna verkar ha tröttnat på de som styr Stockholm. Kanske beror det på att marknaden inte har fått samma genomslag i välfärden någon annanstans som i huvudstaden. Det var här vårdvalet infördes först i primärvården, och det är här segregationen och klyftorna är som störst.

Att V växer kan vara en reaktion på att många är trötta på att vara kund och inte medborgare i staden. Partiets kompromisslösa strategi på riksplanet mot marknadshyror och för högre pensioner är konkret politik som inte bara vänsterpartister sympatiserar med.

Typiskt storstadsparti

Jag tror många gillar Nooshi Dadgostars direkta tilltal och känsla av att hon är beredd att ta strid för sina väljare. Sedan kan man tycka det är lite komiskt att hon under hösten kuskat runt och besökt bruksorter och industrier, förmodligen för att nå arbetare och småstadsväljare. Ändå är det i Stockholm hennes parti växer som mest.

Enligt Statistiska Centralbyråns partisympatiundersökning för november 2021 är stödet för V större bland dem med eftergymnasial utbildning jämfört med dem som har en kortare utbildning. Vänstern är också näst efter Miljöpartiet det parti med störst andel högutbildade politiker.

Ett typiskt storstadsparti alltså.

Europeisk trend

Och runt om i Europas huvudstäder röstar människor allt mer rött eller rödgrönt. Paris, Berlin, London är några exempel. Kanske går det att hoppas på att den rödgröna vågen äntligen är här, med mer satsningar på miljö och klimat, en vettig bostadspolitik och en reglerad välfärdsmarknad.

Stockholm har ju aldrig varit sen med att hänga på trender.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.