Dyra notan kan göra Trump till actionhjälte

Klimathotet kräver science fiction-metoder

Donald Trump, USA:s president.

Nytt värmerekord har slagits i Göteborg: 21,1 grader. Torsdagens värmetopp är den högsta oktobertemperaturen sedan starten av mätningarna på 1800-talet, konstaterar Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, till TT. Och än så länge är det ganska behagligt. När vi i somras hade Medelhavsvärme i Sverige var det många – när de lyckades blunda för torkan, böndernas nödslakt och bränderna – som jublade över värmeböljan.

Måste ställa om totalt – och tvätta atmosfären

Effekten av en alltmer överhettad planet kommer gradvis, och efter ett visst streck på termometern slutar vi sucka av välbehag. Frågan är vid vilket streck vi reser oss och kräver handling? För skillnaden mellan en global uppvärmning på 1,5 eller 2,0 grader handlar om grava konsekvenser för 100-tals miljoner människor, varnar nu FN:s klimatpanel IPCC. Korallrevens utplåning, stigande havsnivåer, svåra värmeböljor med missväxt och sjukdomar som följd. Stormar som slår sönder allt i sin väg. Det låter som något taget ur en actionfilm.

Det är också science fiction-liknande metoder som beskrivs för hur planetens räddning ska gå till. Utöver att vi måste ställa om totalt för att minska utsläppen av växthusgaser, så måste vi även tvätta bort koldioxid ur atmosfären. En metod som även beskrivs som osäker och riskfylld.

Värsta förödelsen sedan 1969

I alla actionfilmer är det amerikanska hjältar som sveper in och räddar världen i sista stund. Hoppet om att det ska ske även i klimatfrågan verkar leva i Hollywood, och märks i filmer som “After Earth” och “Geostorm”. Men i verklighetens USA finns i dagsläget inte ett spår av någon räddare. Donald Trump tar USA ur Parisavtalet om klimatarbetet och vill göra det enklare att släppa ut växthusgasen metan. Målet: att sänka kostnaderna för landets olje- och gasindustri. För en råkapitalist handlar allt om pengar, och kanske är det kostnaderna som till slut väcker USA:s president.
I veckan drog stormen “Michael” fram, och skapade den värsta förödelsen som drabbat USA sedan 1969. Vindarna var så starka att godståg blåste av spåret. Sex personer har rapporterats omkomna. Fjolårets naturkatastrofer kostade USA motsvarande 2 491 miljarder svenska kronor.

Sverige och EU börjar vakna på allvar nu när barnens framtid står på spel. Donald Trump lär bli actionhjälte först när notan blir för kännbar.