Kanske dags att lägga ner Ams?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-04-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

vill ha jobb Trots att arbetslösheten sjunker i Sverige lever mer än en miljon människor i utanförskap. De har inget jobb och små utsikter att komma tillbaka till arbete och social gemenskap.

Sjukskrivningstalen går ner och de senaste veckorna sjunker också arbetslösheten. Sveriges ekonomi är urstark. Ändå lever mer än en miljon människor i utanförskap. De har inget jobb och små utsikter att komma tillbaka till arbete och social gemenskap. Gruppen beräknas bara minska med 61Ì´0;000 personer fram till 2007 enligt Konjunkturinstitutet.

Nyligen larmade Socialstyrelsen i sin omsorgsrapport att antalet socialbidragstagare efter flera års nedgång vänt uppåt igen 2004. Signalerna växer om att nya grupper blir socialbidragstagare när reglerna tillämpas striktare. Det gäller människor som nekas både sjukpenning och a-kassa och faller mellan myndigheternas stolar. Arbetsförmedlingen klassar dem som arbetsoförmögna men Försäkringskassan hävdar att de är för friska för att ha rätt till sjukpenning.

Försäkringskassan uppskattar grovt antalet till 1Ì´0;000–1Ì´0;500 personer. Där finns dessutom ungdomar och invandrare som aldrig kommit in på arbetsmarknaden och därför inte har rätt till varken sjukpenning eller a-kassa. Ingen vet hur många de är.

Allt fler faller ur systemet

Kommunerna, som får ta hand om alla som nekas ersättning, hävdar att tendensen är tydlig: allt fler faller ur de vanliga trygghetssystemen. Kommunförbundet kartlägger i 23 kommuner orsakssambanden mellan det ökande antalet socialbidragstagare och krympande sjukskrivningstal.

Kritiken växer från Socialstyrelsen, kommunerna, facket, politiker och enskilda mot att konsekvenserna för individen, liksom helhetsperspektivet, tappats bort i jakten på i sig goda politiska mål. Halverad sjukskrivning, färre med sjukersättning och högst fyra procents öppen arbetslöshet leder till ett Svarte Petter-spel mellan myndigheterna som alla vill uppfylla sina mål. Alla ser hellre att någon annan ”kassa” tar ansvaret.

Sedan 2003 finns ett avtal mellan Försäkringskassan och Ams om samarbete som ska förhindra att folk faller mellan stolarna. Det bedrivs pilotförsök om att underlätta för långtidssjuka och långtidsarbetslösa att komma tillbaka i arbete. Rehabiliteringsverksamhet, krav på samarbete mellan arbetsgivare, sjukvård, sjukförsäkring ska stärkas. Det saknas inte goda exempel ute i kommuner, landsting och hos länsarbetsnämnder och försäkringskassor.

Det saknas en strategi

Vad som saknas är en sammanhållen målbild och strategi som kan omsättas i praktiska insatser på hela arbetsmarknaden. Vi kan inte fortsätta att förslösa hundratusentals medborgares arbetsvilja och arbetskraft.

Det är hög tid att förverkliga den socialdemokratiska kongressens krav att flytta ner mer av Ams uppgifter och ekonomiska resurser lokalt och regionalt. Kanske dags att som i Norge slå ihop Ams och Försäkringskassan?

LA

Följ ämnen i artikeln