Mejla

Pernilla Ericson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nassarna är och förblir förlorare

Val 2018: NMR fick inget mandat i Ludvika

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Val 2018: Nordiska motståndsrörelsen i Almedalen.
Foto: Björn Lindahl
Val 2018: Nordiska motståndsrörelsen i Almedalen.

Nordiska Motståndsrörelsens “storsatsning” på att komma in i Ludvikas kommunfullmäktige blev en total flopp. När rösträkningen var klar kunde man konstatera att nazistgruppen nådde 1,3 procent.

Många andades ut. Ludvika har haft omvärldens ögon på sig i det här valet. Det var när NMR:s Pär Öberg kuppade in sig i fullmäktige på Sverigedemokraternas öppna lista 2014, som situationen i staden började uppmärksammas. NMR – som hyllar Hitler och vill störta demokratin – beviljades nu tillstånd att torgföra sina åsikter i Ludvika, varje dag fram till valet. Det gröna tältet med den svarta runan har stått uppställt mitt i stan. Nazisterna har filmat och trakasserat meningsmotståndare och vanliga Ludvikabor. I helgen anhölls en man med koppling till NMR för misshandel av en 20-åring, samt hets mot folkgrupp.

SSU: ”Väldigt skönt att se”

För Sandra Sangwan, distriktsombudsman i SSU Dalarna, var det en lättnad att se röstsiffran.

– Jag trodde faktiskt att NMR skulle komma in, så det var väldigt skönt att se. De folkvalda har inte känt sig trygga med nazisternas närvaro i fullmäktige. Men det har också varit häftigt att se partierna stå tillsammans mot rasism och nazism, säger hon.

215 röster på den våldsbejakande nazistsekten är självklart skrämmande, i en välmående, internationell stad som Ludvika. Om vi till exempel antar att hundratalet av dem kommer från den inflyttade kärntruppen, så är det 100 personer som förmåtts att lägga sin röst på Förintelseförnekarna.

NMR får återgå till att bröla om förlorad mansroll

Men nu får NMR ägna sig åt annat än att störa och skapa obehag på fullmäktigemöten. Återgå till att sitta ihopkurade runt en lägereld och bröla om en förlorad mansroll, knyta knopar och öva karatesparkar.

För de demokratiska partierna handlar det nu om att lära av den här valrörelsen, och diskutera hur man bäst bromsar NMR:s framfart. För nazismen hör hemma på historiens sophög. Den här valsiffran påminner om att nassarna är och förblir förlorare.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad: