Vaccineringen får inte bli nästa kris

Någon måste peka med hela handen i dagens partiledardebatt

Idag får Ulf Kristersson en chans att tala till sina partikamrater i regionerna - vaccineringen måste göras enligt rekommendationerna.

När det politiska året idag inleds på allvar med partiledardebatt i riksdagen ges chansen att visa var skåpet ska stå i vaccineringen mot covid-19.

Som i Sverige verkar haverera redan innan den kommit igång på riktigt.

79 000, knappt hälften, av de vaccindoser som har levererats till regionerna har förbrukats, enligt Folkhälsomyndigheten. Varför bara hälften?

Jo, för att spara till dos två, som flera regioner har uppgett för FHM. Problemet är att det går rakt emot myndighetens rekommendationer. De säger att alla doser kan användas direkt eftersom leveransen av nya är säkrad.

Värre skandal än testningen

Istället för att delas ut så att vi kan ta oss ur den här pandemin så fort som möjligt ligger vaccindoserna i kylskåp runtom i landet. Helt i onödan.

Som om det inte vore nog har tre regioner inte ens rapporterat in hur det gått med vaccineringen under förra veckan.

Något får det att kännas som att vi kommer se tillbaka på vaccineringen som en ännu värre skandal än testningen och smittspårningen.

Kristersson vill bråka om ansvar

Men så måste det inte bli. Vi är fortfarande bara i startgroparna av vaccineringen, de stora leveranserna ligger ännu framför oss. Om vi skärper oss nu kan det här gå vägen.

Förhoppningsvis ägnas en del av dagens debatt åt att förmedla det till landets regionpolitiker.

Tyvärr verkar Ulf Kristersson redan ha bestämt sig för att höstens följetong om vems ansvar svensk sjukvård är ska få en fortsättning.

Han inledde veckan med att säga på Folk och Försvar att det finns brister i det system som nu ska vaccinera den svenska befolkningen. Han talar om regionerna, får man förmoda.

Ta chansen idag

Av någon anledning drar han slutsatsen att testning och smittspårning inte har funkat särskilt bra på grund av regeringens "senfärdighet och passivitet". Trots att det ju är regionernas ansvar att testa, smittspåra och vaccinera svenskarna.

Det har återkommande påpekats på den här ledarsidan att Ulf Kristerssons parti bestämmer i en stor del av våra 21 regioner. Tolv av dem är borgerligt styrda, åtta har ett blocköverskridande styre.

Idag får han och de andra partiledarna en chans att tala till sina partikamrater ute i landet. Den som kan få regionerna att rätta sig i leden - att helt enkelt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer - kommer att ha gjort en insats för landets återhämtning.


Kommer vaccineringen att flyta på som den ska? Är det rimligt att fördela det ansvaret på 21 olika regioner? Chatta med Atle Morseth Edvinsson från klockan 09:00. Du kan skriva inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Atle Morseth Edvinsson
    13 jan 2021

    Det var allt jag han med idag, tack för en intressant chatt. Ha en bra dag 🙂

  • Atle Morseth Edvinsson
    13 jan 2021

    Vi har kommunalt självstyre i Sverige (det omfattar även regioner) vilket förstås är bra på många sätt. Det för många beslut närmare befolkningen, som kan vara med och påverka genom lokala/regionala val. Men i kristid kan man fråga sig om det är ett system som funkar tillfredsställande. Till exempel testning och smittspårning talar emot det. Låt oss hoppas att vaccineringen inte blir ännu ett exempel.

  • 13 jan 2021

    Jag undrar om det går att styra regionernas agerande från regeringen eller har de självstyre?

    Maria
  • Atle Morseth Edvinsson
    13 jan 2021

    Jag vill inte måla fan på väggen, men det går inte att förneka att det finns otäcka tendenser i vaccineringen redan efter den tredje veckan (t.ex. att de inte följer FHM:s rekommendationer). Du har rätt i att det absolut kan gå bra också. Det hoppas vi alla på.

  • 13 jan 2021

    Förstår inte varför man ska utmåla vaccineringen som ett fiasko ännu? Anledningen att det tagit tid att komma igång med vaccinationerna är framförallt för att det ska upprättas rutiner som ska utvärderas innan man drar igång i stor skala. Vaccinet kom med kort varsel, att lösa logistiken i förväg när man inte vet när vaccinet kommer eller hur mycket man kommer få har såklart varit svårt. Det kommer flyta på bra när allt är på plats.

    Regionanställd

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.