Putins bästa kunder håller på att ge upp

Rysk olja och gas kommer inte tillbaka

Efter sitt möte i början av veckan försäkrade EU-ländernas energiministrar att man är helt överens. Sanktionerna mot Ryssland ska fortsätta. Det blir inga affärer i rubel och Europa ska inte betala för Putins krig genom att köpa energi från Ryssland.

I onsdags presenterade EU-kommissionen ytterligare ett sanktionspaket som bland annat innebär att importen av rysk olja ska fasas ut, om än på ett ordnat sätt.

Spel för galleriet

Ett spel för galleriet. Alla vet ju att Kremls beslut att stänga av gasen till Polen och Bulgarien har skapat skrämselhicka. Priset på el och gas rusar, precis som priset på kol och utsläppsrätter. Elpriserna i södra Sverige lär stiga, Ungern jagar kryphål och för länder som Tyskland och Italien skulle ett stopp för rysk gas skapa stora problem.

Det är inte ens säkert att klimatet skulle gynnas. Risken är att vi börja bränna ännu mer kol.

Ur askan i elden, rent bokstavligt.

Europa drabbas

Europa kommer att drabbas av sanktionerna mot Ryssland. Men konsekvenserna för Kreml kan bli ännu större. Och det gäller inte bara de omedelbara effekterna under kriget.

Vladimir Putin håller på att såga av den gren han, eller egentligen hela den ryska statsapparaten, sitter på.

Den ryska fossilindustrin håller på att förlora sin viktigaste marknad, och frågan är om den kommer tillbaka.

Stora system

Oavsett om vi pratar om drivmedel till fordon, el till industrin eller gas för att värma upp bostäder ingår de i ett system av transporter, produktion och distribution som kostat massor av tid och pengar att bygga upp. Tänk bara på ledningarna för rysk gas på Östersjöns botten.

Tvingas man bygga om sitt energisystem är det inte sannolikt att man går tillbaka, ens om Ryssland skulle ge upp sina anspråk i Ukraina.

Det är det som kan hända nu.

Vägrade lyssna

När den tyske förbundskanslern Olaf Scholz till sist stoppade arbetet med gasledningen Nord Stream 2 var det en oerhörd händelse. Scholz företrädare har i åratal vägrat lyssna på några argument mot gasledningen.

Nu har bolaget bakom projektet sagt upp all personal.

I Finland stoppas nu planerna på ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki. En käpp i hjulet för den ryska atomindustrins planer på nya marknader. Och i veckan presenterade Vattenfall kontrakt på kärnbränsle, som inte kommer från Ryssland.

Det är två exempel. På område efter område söker nu länder i EU efter sätt att frigöra sig från beroendet av Ryssland. Och Kremls försök att sätta hårt mot hårt gör bara behovet ännu större.

På sista raden kan den ryska fossilindustrin stå utan sina bästa kunder.


I veckan föreslog EU kommissionen nya sanktioner mot Ryssland. Bland annat ska importen av olja fasas ut på sex månader.

Det kommer att leda till högre energipriser i Europa. Om det räcker för att stoppa den ryska krigsmaskinen har diskuterats, men effekterna på lång sikt kan bli stora.

Räcker EU:s sanktioner och kan Europa frigöra sig från beroendet av Ryssland? I chatten diskuterar Ingvar Persson med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    6 maj 2022

    Det fick bli det sista ordet i morgonens chatt. Jag vill tacka alla som bidragit till samtalet.

    Jag kan dessutom uppmana alla att hålla ögonen på hur det går i fallet med Hamnarbetarförbundets sympatiblockad mot rysk sjöfart. Fallet tas upp i Arbetsdomstolen i dag.

  • Ingvar Persson
    6 maj 2022

    Hej Fredrik och Kick.

    Man kan verkligen diskutera effekterna av sanktioner. Å andra sidan måste vi nog fråga oss, vad är alternativet? Att låta de ryska stridsvagnarna rulla ända till den polska gränsen? Att sätta in europeiska och amerikanska trupper i direkta strider mot den ryska armén?

    Frågan är som sagt rimlig, men det är nog ärligt talat också det svar som EU givit. Jag kan önska mig att sanktionerna varit hårdare och snabbare, men jag tro att påverkar de ryska truppernas förmåga. Och Putins framtidsutsikter.

  • 6 maj 2022

    Olika bojkottar och terroraktioner mot diktatorer är meningslösa. Att göra sig oberoende av fossila bränslen är bra men detta har andra motiv. Bojkottar mot Japan, Kuba och Irak samt terrorbombningar av tyska städer hade motsatt effekt. Målsättningar ska vara positiva för båda folk och miljön.

    kick leijnse samhällsekonom
  • 6 maj 2022

    Forskning visar att sanktioner väldigt sällan fungerar. För att fungera krävs att i princip alla ställer upp på sanktionerna och idag så handlar fortfarande en stor del av världen med Ryssland, så även om Rysslands ekonomi försvagas kommer man sannolikt inte att uppnå det man vill.

    Fredrik
  • Ingvar Persson
    6 maj 2022

    Hej Andreas.

    Faktum är ju att utvecklingen delvis går åt det hållet. Företag i Europa har tagit hem en hel del tillverkning av komponenter och EU försöker driva på är ett större oberoende när det till exempel gäller mineraler.

    Jag håller dessutom med dig om att den del av den globala handeln som drivits av att man spelat ut miljö, arbetsvillkor och löner mellan länder är ohållbar.

    Med det sagt tror jag vi behöver en global handel också i fortsättningen.