Kristersson blir främst männens statsminister

Valrörelsen struntade i kvinnors frågor

Bland kvinnorna fick Magdalena Anderssons lag 56 procent i valet. Bland männen fick Kristerssons exakt lika stor andel, 56 procent.

Detta enligt SVT:s vallokalsundersökning.

– Att kvinnor röstar mer vänster är ett mönster i många länder. Det handlar om att kvinnor prioriterar välfärdsfrågor, säger statsvetarprofessor Tommy Möller vid Stockholms universitet till DN.

Men marginalerna var på det blåa lagets sida och idag tyder det mesta på att Ulf Kristersson kommer att väljas till statsminister.

2022 blev männens val.

Som en del av baklängesrevolutionen efter MeToo verkar kön rent allmänt ha blivit mycket svårare att diskutera i politiken. Men just könsskillnaderna i hur svenska folket röstade 2022 är intressanta.

När männen väljer mellan S och SD är partierna ungefär jämnstora. Bland kvinnorna väljer 34 procent Magdalena Andersson och bara 16 Jimmie Åkesson.

Det finns självklart en mängd orsaker till det. Men de välfärdsfrågor Tommy Möller pratar om som kvinnornas var i princip helt frånvarande under valet. Trots att sjukvården var väljarnas viktigaste fråga, följd av skolan, handlade partiledardebatter, utspel och utfrågningar om annat.

Mest om invandrare, brott och kärnkraft.

Nästan ingenting om barnomsorg, äldreomsorg och jämställdhet mellan könen.

När DN/Ipsos i oktober frågade väljarna vad de tyckte om valrörelsen blev svaret: underkänt. Hela 42 procent tyckte den var dålig, sämsta resultatet hittills.

Till vänster borde detta ge utrymme för viss självrannsakan. Var fanns de stora välfärdsutspelen?

Särskilt efter pandemin kunde man kanske ha förväntat sig stora välfinansierade reformer inom exempelvis hälso- och sjukvård eller äldreomsorg. Men, nä.

Ändå finns det något här som skaver. För hur hade valrörelsen sett ut om den varit jämställd, om kvinnornas och männens frågor fått lika stort utrymme?

Och vad hade det betytt för det mandat nästa statsminister har med sig? För låt oss vara ärliga, Ulf Kristersson blir främst männens statsminister. Med männens politiska dagordning i bröstfickan.

Betydligt färre kvinnor än män har valt honom.

Dagens omröstning i riksdagen blir därför en stillsam påminnelse av att Sverige nu har haft en kvinnlig statsminister, i nio månader. Men att svenska folket fortfarande aldrig har valt en kvinna till statsminister i ett allmänt val.

Följ ämnen i artikeln