Kan USA läkas efter hatet Trump spridit?

Efter hårda valkampanjer, som till exempel när George W Bush återvaldes 2004, har klyftorna kunnat överbryggas. Men kår det efter Donald Trumps hatkampanj?

Jag befann mig ett stenkast från Vita huset, i Reagan center på Pennsylvania Avenue, när George W Bush klev upp på scenen valnatten den 2 november 2004. I flera timmar hade det stått klart att Bush blivit återvald men segertalet dröjde medan partifunktionärerna firade segern.

En bit in i talet vände sig Bush direkt till ”de som röstat på min motståndare”:

– För att göra det här landet starkare och bättre behöver jag ert stöd. Jag ska göra allt för att förtjäna ert förtroende. Vi har ett land, en konstitution och en framtid som binder oss samman. När vi kämpar tillsammans finns det inga gränser för hur bra Amerika kan bli, sa Bush på republikanernas valvaka i Reagan center och till världens alla tv-kameror.

Behövde sägas

Det kan låta som klyschor såhär i efterhand men det lät stort på plats. Och det behövde sägas.

Även detta var en polariserad tid i USA. De förödande terrorattentaten den 11 september 2001 fanns ännu i färskt minne, folk vara rädda för nya attacker och Irakkriget splittrade nationen. Även själva valkampanjen var en rå historia med personpåhopp, oförsonlighet och makthunger.

Att höra Bush byta tonläge efter segern var en befrielse. Matchen var över. På samma vis gratulerade John Kerry sin överman och underströk också hur viktig ”the healing” – läkandet – nu skulle bli.

Det som bara för 24 timmar sedan hade känts som ett inbördeskrig var över. Livet gick vidare.

Ännu ett explosivt val

John McCain mot Barack Obama 2008 var ännu ett explosivt val. Här gällde det USA:s första afroamerikanska president. I ett land vars rasistiska rötter ännu är obehagligt levande var det en provocerande tanke för många, särskilt i sydstaterna. Symboliken med en svart president var tung.

Sitt bländande förlusttal ägnade McCain åt att kyla ner heta känslor hos sina anhängare. När McCain berättade att han ringt Obama för att gratulera buade publiken. Med stor möda lyfte den skadade Vietnamveteranen bägge händerna, skakade på huvudet och ropade: ”Please!” Sluta. Lägg ner.

Framsteg

Därpå konstaterade McCain vilka framsteg USA gjort sedan president Roosevelt över 100 år tidigare upprörde det konservativa USA genom att bjuda den svarta författaren Booker T Washington på middag i vita huset.

– Senator Obama har åstadkommit något stort för honom och för sitt land. Jag applåderar honom, sa McCain och ställde sina tjänster till förfogande under USA:s nya president.

Återigen kunde nationen börja läkas.

Känslostormarna i valen 2004 eller 2008, eller det avslagna valet 2012 för den delen då Obama vann mot Mitt Romney, var en behaglig bris jämfört med årets val. Donald Trump, på inget sätt en hedersman som John McCain, har piskat upp ett hat som USA inte sett i en presidentvalskampanj så länge någon kan minnas.

Och mer än så: Trump har upprepade gånger påstått att valet är riggat och vägrat säga om han tänker acceptera valresultatet.

Frågan är om USA kan läkas den här gången.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln