”Utvisa inte folk till talibanerna”

Många deltog i manifestationen mot regeringens nya hårda flyktingpolitik.

Det kommer allt färre flyktingar till Sverige. Nu skriver Migrationsverket ner prognoserna – igen. I februari sa myndigheten att det skulle komma 140 000 människor i år, i juli ändrades siffran till 34 000 och nu har den skrivits ner till 29 000. Det är flera saker som gör att människor inte når fram. Turkiet har stängt sin gräns mot Syrien. Västra Balkanrutten är spärrad och länder i Centraleuropa har rest en järnridå. Sverige och flera EU-länder har infört id- och gränskontroller.

Den som följer rapporteringen från Syrien och Irak vet att läget inte har förbättrats. Ryska bomber fortsätter att falla över Aleppo och i Irak pågår kriget för fullt mot terrorsekten IS.

Den femte oktober slöt regeringen ett återvändandeavtal med Afghanistan. Ett land som är så farligt att Utrikesdepartementet avråder svenskar från att resa dit. Avtalet, och ändrade regler på Migrationsverket, gör att afghaner när de fyller 18 år riskerar att skickas till ett land de inte är uppväxta i.

Samtidigt som politiken hårdnar finns det ljus i mörkret. I helgen hölls ett flertal manifestationer runt om i Sverige mot den restriktiva asylpolitiken. Upproret ”Vi står inte ut” har samlat tusentals lärare, läkare, socialsekreterare, boendepedagoger och alla möjliga medmänniskor som vill att flyktingar som kommit till Sverige ska få stanna. Lärare vill ha kvar sina elever. Klasskamrater vill ha kvar sina kompisar. Fotbollen vill ha kvar sina spelare. Landsbygden vill ha kvar sina nya invånare.

Upproret drivs av människor som dagligen arbetar med ensamkommande ungdomar och asylsökande. Demonstranterna berättar hur Sverige fortsatt att fungera. De beskriver en känsla av att klara av en utmaning.

”Yes, we can!”, skriver de på sin hemsida. Det ger faktiskt hopp om Sverige.

Det nya asyl-Sverige – de kommer hit
nu