Mejla

Anders Lindberg

De arga männen vinner inte alltid

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Demokraten Doug Jones valseger i senatsvalet i Alabama är häpnadsväckande på många sätt. Inte sedan 1992 har en demokrat vunnit senatsvalet och den gången bytte vinnaren till republikanerna ett par år senare.

Resultatet är en tung förlust för Donald Trump vars majoritet i Senaten nu bara är 51 Republikaner mot 49 Demokrater. I USA:s kongress finns inte samma partipiska som i den svenska riksdagen och ytterligare delar av Donald Trumps politik lär blockeras. Dessutom ökar chansen att demokraterna vinner majoritet i senaten vid valet nästa år.

Det är en seger värd att fira.

Nio kvinnor

Alabama är en djupt konservativ delstat. Att inte högerns Roy Moore lyckades vinna beror inte så mycket på hans politik som att han av nio olika kvinnor anklagats för sexuellt olämpligt beteende, i flera fall när de var mycket unga.

Moore har hela tiden nekat till alla anklagelser. Men 91 procent av väljarna uppgav i konservativa Fox News vallokalsundersökning att personlig moral var viktigt i valet av kandidat, och uppgifter om att han antastat barn blev helt enkelt för mycket.

Samtidigt är det intressant att se hur stor skillnad det var på mäns och kvinnors röster. Trenden går igen från valet av Donald Trump, kvinnorna röstade med stor marginal demokratiskt, lågutbildade män med ännu större marginal republikanskt.

Och det finns fler likheter. Hela 96 procent av de svarta röstade på demokraterna medan en majoritet vita stödde republikanerna.

Trumps personliga förlust

Samtidigt visar valet att partilojaliteten har börjat lösas upp. Trump vann Alabama med stor marginal trots att han också av flera kvinnor anklagades för sexuella övergrepp.

Men Roy Moore klarade inte på samma sätt skaka av sig anklagelserna, trots hjälp av väloljade högermedier.

Moore representerar på många sätt samma ytterkantshöger som Trump och har haft stöd av Steve Bannon, vita husets tidigare chefstrateg. Trump backade också själv upp honom i kampanjen.

Moors förlust blir därför även presidentens.

M och SD sneglar

Kanske betyder resultatet att det Republikanska partiet avbryter marschen högerut och vänder sig mer mot mitten igen. Det återstår att se.

Men den viktigaste lärdomen från Alabama är att Trumps politiska stil, med dess förakt för svaghet, hån av motståndare och tentakler långt ut i extremhögern går att besegra.

När de arga männen i Sverigedemokraterna och delar av Moderaterna nu verkar snegla på samma metoder inför nästa års val är det intressant även för oss i Sverige.

Kan högern besegras i Alabama kan den besegras överallt.

Av: Anders Lindberg

Publicerad: