Nu måste S ge svaren om att bekämpa brott

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-29

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När jag intervjuade Ulrica Messing i somras undrade jag vilka frågor hon tror är viktiga för människor, men underskattade av partistrategerna.

Rädslan för brott är en sådan fråga som Socialdemokraterna måste ta på större allvar, svarade Messing (som också nämnde skolan).

Jag är övertygad om att hon har rätt. Ändå händer det för lite.

Thomas Bodström skriver deckare men gör ingen större turné till områden med hög brottslighet för att lyssna till människors oro och föreslå åtgärder.

Moderaterna, däremot, tänker göra valrörelse på ämnet.

När Fredrik Reinfeldt talade på sitt partis arbetsstämma förklarade han att alla människor har en inneboende förmåga till stor förstörelse, som det gäller för politiken att kontrollera. En annan formulering handlade om våra ”mörka sidor”.

Det lät visserligen mer som en lektion av Yoda i Star Wars än som seriös kriminalpolitik, men underskatta inte Moderaternas taktiska förmåga. Särskilt som nästa avsnitt i Reinfeldts tal handlade om det mångkulturella Sverige. Vi lär få se mer av utspel som kopplar samman brott och flyktingpolitik när valrörelsen närmar sig.

Socialdemokraterna kan inte låta Moderaterna komma undan med det. Särskilt inte som dagens borgerliga politik ökar samhällsklyftorna och jordmånen för rekrytering till kriminella gäng.

Mona Sahlin gjorde rätt när hon tog upp kvinnors otrygghet i sitt sommartal. Visst är rädslan för brott en könsfråga. Men det är också en fråga om klass.

Oron för brott är större i områden med lägre inkomster. Det är Socialdemokratins väljare som drabbas värst.

Utmaningen för Sahlin är att beskriva den verklighet många upplever och erbjuda trovärdiga svar. Då gäller det att vara tuff både mot brotten och mot orsakerna till brotten, för att låna en formulering av Tony Blair.

En viktig del av svaret är en storsatsning på rättvisa uppväxtvillkor. Men det handlar också om att ta brottsoffren på allvar, bygga ut närpolisen, och radikalt reformera ungdomshemmen.

Stäng de som inte fungerar och satsa mer på den typ av pedagogik som Hassela-rörelsen står för, även för ungdomar som begått upprepade brott. Bra tvångsvård med uppföljning är ibland bättre än låtsasradikalism om att samtal med socialsekreterare löser problemen.

Det är en sak att inte själv driva en valrörelse om brotten, men det hindrar inte att Socialdemokraterna tar fram trovärdiga förslag för att vända utvecklingen. Lyssna på kloka personer som Ardalan Shekarabi, som gjort just detta för Socialdemokraterna i Stockholms län.

”Rädslan för brott kan avgöra valet”, skrev jag för två år sedan och varnade för Sverige-demokraternas frammarsch.

Jag hoppas att jag får fel.

Följ ämnen i artikeln