Mejla

Zina Al-Dewany

Publicerad:
Uppdaterad:

Vi måste skilja på höger och vänster

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Annie Lööfs politik skapar ojämlikhet, skriver Zina Al-Dewany.
Foto: URBAN ANDERSSON
Annie Lööfs politik skapar ojämlikhet, skriver Zina Al-Dewany.

Nyliberal politik skapar sverigedemokrater

Annie Lööf och Jan Björklund är överens. Så här mycket liberal politik fick de inte ens igenom med Reinfeldt, och nu menar de att de lyckats tack vare kompromissen med Stefan Löfven. Visst kan det delvis handla om att förstärka bilden av sig själva som vinnande i en kamp där en socialdemokrat fick statsministerposten. Men skulle den ekonomiska politik som vunnit gehör hos Löfven bli verklighet väntar ett läge värre än det vi hade under alliansåren.

Romantiserar gärna Reinfeldt

Var det så farligt med Fredrik Reinfeldt då? Det är lätt att romantisera och glömma jobbiga perioder i livet, så funkar även det kollektiva minnet av alliansregeringen. Reinfeldts arv beskrivs ofta som att han var mannen som bröt Socialdemokraternas maktmaraton. Att han bröt sönder den svenska välfärden pratas det tystare om. Kraftiga försämringar av socialförsäkringssystemen, lägre skatter ju rikare du är och sämre välfärd. Under hans tid vid makten ökade ojämlikheten snabbt och brutalt i Sverige. Resultatet? Sverigedemokraternas fäste i svensk politik blev starkare än någonsin.

Myter om höger och vänster

Det sägs att Alliansen förde en mittenpolitik och att de stukade Socialdemokraterna rörde sig högerut och aldrig hittade tillbaka. Det sägs också att det finns en rädsla för att människor ska känna maktlöshet inför en politisk ”mitten”, att det inte spelar någon roll vad de röstar på och att det kan öka polariseringen – människor rör sig mot politiska extremer. Men det är inte sant. För att det ska finnas en ”ökad polarisering” måste det finnas två starka poler, en till höger och en till vänster. Det vi fick som kvitto på ojämlikheten som Alliansen ökade och som Socialdemokraterna knappt förmådde att vända var bara röster till SD.

Ökar förtroendet för SD

Jag vill tro det bästa om Björklund och Lööf när de säger att de vill undvika att SD får inflytande. Men det finns något motsägelsefullt i att den ekonomiska politik de leder till större förtroende för SD. Och Åkesson är inte dummare än att han förstår det. Det är därför han glatt stöttade Alliansens ekonomiska politik i riksdagen. För det är inte den politiska mitten som föder hopplösheten – det är högern. Det är inte ”mitten” med marknadshyror, sämre anställningstrygghet och ökad ojämlikhet. Det är typisk högerpolitik. Och är det någonstans de i dag bittra Moderaterna och Kristdemokraterna kan förenas med Centern och Liberalerna så är det just där, i den ekonomiska politiken.

Antingen förstår Lööf och Björklund inte vad deras politik leder till, eller så bryr de sig inte. Men för oss andra är det dags att sluta gå på myten om mitten och lära oss se skillnad på höger och vänster.

Av: Zina Al-Dewany

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad: