Mejla

Zina Al-Dewany

Moderat korruption blir allt mer ingrodd

Irene Svenonius gynnar partikollegor

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stockholms finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) tidigare kommunikationschef arbetar idag för Kry, som har fått ta över sjukvårdsupplysningen 1177 i regionen.
Foto: CAROLINA BYRMO
Stockholms finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) tidigare kommunikationschef arbetar idag för Kry, som har fått ta över sjukvårdsupplysningen 1177 i regionen.

LEDARE

Det började redan i våras. Plötsligt blir personer som ringer sjukvårdsupplysningen 1177 hänvisade till det privata vårdföretaget Kry. 1177 behövde akut avlastning i den pågående pandemin, men hur blev detta Krys ansvar?

Enligt region Stockholm var det en ren slump. Ett möte hade redan bokats in med Kry ”av andra anledningar”, samma dag som 1177 råkade komma på tal. Om det är hela sanningen får vi aldrig veta. Nyligen röstade nämligen de blågröna politikerna emot att alla kontakter med Kry, formella som informella, ska redovisas offentligt.

Så kan de hemliga mötena fortsätta.

För några veckor sedan kom nästa överraskning: Kry vill köpa upp hela 1177. I dag drivs 1177 av ett bolag som heter Medhelp. Det är samma företag som snålade på it-säkerheten vilket ledde till att tusentals svenskars sekretessbelagda samtal med 1177 hamnade på nätet för ett par år sedan. Efter den skandalen tog andra regioner över vårdupplysningen i egen regi, men inte högerstyrda Stockholm.

Nu vill Kry ta över Medhelp, och det är inte så konstigt.

Antagligen gav det mersmak när de i våras fick människor slussade från rådgivningen direkt till sin egen vårdapp. Det var inte första gången som vårdföretaget kunde mjölka välfärden på skattekronor. Det vet alla som förlorat sin lokala vårdcentral och i stället blivit listade hos Kry - utan att ha blivit informerad om det innan. Men stödet för Kry är stabilt, i alla fall från region Stockholm.

”Det är en officiell hemlighet att vi verkligen velat få in Kry i vårt ordinarie vårdutbud” sa finansregionrådet Irene Svenonius (M) när hon invigde Krys första vårdcentral i Stockholm i höstas. Som en lycklig slump arbetar Stockholmsmoderaternas tidigare kommunikationschef hos Kry i dag. Han är ansvarig för att få in Kry på "vårdmarknaden”. Han gör nog ett bra jobb, för inga andra än Kry blev ens tillfrågade om att ”avlasta” 1177.

Men egentligen började det hela inte alls i våras som jag skriver i inledningen. I snart 15 år har Moderaterna styrt Stockholmsregionen. Ibland med allianspartierna, eller som nu med stöd av även Miljöpartiet. Och så Sverigedemokraterna då, som i princip alltid röstar som Svenonius. Partierna agerar stödhjul åt Moderaterna, trots skandalerna med Nya Karolinska, försäljningen av Bromma sjukhus till Vectura (som Svenonius företrädare Filippa Reinfeldt numera arbetar för) och nu också de hemliga affärerna med Kry.

De här avtalen är varken ekonomiskt smarta eller ens marknadsliberala - utan varje affär har gynnat enskilda aktörer. Aktörer som moderater råkar ha kopplingar till. Så varför skulle ett högerstyre vilja ta bort den fria konkurrensen? Det finns två alternativ: total inkompetens eller en ingrodd korruption i hjärtat av Stockholms moderata sjukvårdspolitik.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.