Mejla

Jonna Sima

Psykisk terror bakom sushin

Sushi Yama utnyttjar anställda

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anställda på Sushi Yama vittnar om långa arbetspass, obetalda timmar och bestraffningar, enligt en granskning i tidningen Arbetet.

Foto: Sushi Yama

LEDARE

Restaurangkedjan Sushi Yama har på 12 års tid vuxit till den största sushikedjan i Sverige. I dag består den av 48 restauranger i 14 städer och cirka 300 anställda. Den snabba expansionen hade inte varit möjlig utan arbetskraftsinvandrare från Mongoliet. Det menar tidningen Arbetet som har granskat kedjan som omsätter närmare en kvarts miljard kronor.

Arbetet har intervjuat anställda som vittnar om långa arbetspass, obetalda timmar, bestraffningar och hur de har tvingats jobba trots sjukdom.

– Klagar vi blir det värre. Då ökar den psykiska terrorn, säger en anställd till Arbetet.
Personen berättar om hur de får höra att de inte är i Sverige för att lära sig något, utan för att jobba.

Utnyttjar arbetskraftsinvandring

Hotell- och restaurangfacket berättar att de varje år kontaktas av personal på Sushi Yama om frågor kring arbetstid, och att företaget ofta har stridit mot arbetstidslagen.
Sargon George, grundare och vd på Sushi Yama, vill inte ställa upp på en telefonintervju. I mail till Arbetet säger han att han inte känner igen sig i bilden, men vill "tillrättaställa eventuella missförstånd eller felaktigheter."
Sushi Yama är dessvärre inte ensamma om att ha satt i system att utnyttja arbetskraftsinvandrare. De svenska reglerna kring arbetskraftsinvandringen har kallats världens mest liberala och drevs igenom 2008 av Alliansen och Miljöpartiet. Reglerna har visat sig bjuda in till fusk och öppna upp för något som liknar ren slavhandel.

Liberala bromsklossar

Socialdemokraterna har drivit på för regleringar, men de liberala samarbetspartierna spjärnar emot.
Det är inte bara humant helt obegripligt, utan också orimligt att Sverige fortsätter att ta in tusentals arbetskraftsinvandrare samtidigt som vi har nio procents arbetslöshet och behov av att integrera många nyanlända.

Det borde till och med liberaler begripa.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

S bör rösta med M om arbetskraftsinvandring

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmarknad

Arbetsmiljö

Hotell- och restaurangfacket, HRF

Mongoliet