En pandemi är inte tid för egennytta

I en kampen mot corona måste alla ta sitt ansvar

I USA vädjar Joe Biden om att Donald Trump ska ta sitt ansvar. Som vald president kommer han om drygt två månader att ha ansvaret för kampen mot en pandemi som snart har dödat en kvarts miljon amerikaner. Ska det lyckas måste samarbetet med den avgående administrationen fungera.

Om inte riskerar många fler amerikaner att dö, enligt Biden.

Ingenting tyder på att det kommer att påverka Donald Trump.
Vi behöver dock inte gå över Atlanten för att hitta exempel på hur prestige, egennytta eller gamla käpphästar ställer upp hinder i kampen mot viruset.

Köer till tester

Mest slående är förstås testningen. Fortfarande, åtta månader efter pandemiutbrottet, fungerar den inte. Köerna är långa nästan överallt, väntetiderna på svar också och många regioner har tvingats införa regler om vilka grupper som ska prioriteras. Ett grundskott mot strategin med självisolering och smittspårning.

Ändå har beskedet från socialministern och Folkhälsomyndigheten varit tydliga sedan tidigt i våras. Bygg ut, vi betalar.

Det finns fler exempel. Efter att ha analyserat vårens smittspriding i äldreomsorgen har Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten kommit fram till att reglerna måste skärpas. Man vill i princip göra dagens rekommendationer till en tvingande förordning. Det handlar om grundläggande saker som utbildning i hygien, men också om att organisera verksamheten så att personalen inte tvingas gå mellan friska och sjuka.

Samma svar som alltid

Rimligt kan man tycka, men det gör inte Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Där svarar man som man alltid gör när det handlar om krav från staten. Lägg er inte i. Vi klarar oss bra, och det som behövs nu är bara att vi får vara i fred och arbeta vidare med de frivilliga rekommendationer som redan finns.

Vi kan rada upp fler exempel. Restaurangernas branschorganisation Visita som i ett ampert svar på regeringens förslag om att förbjuda alkoholservering efter klockan tio på kvällen ifrågasätter om en sådan bestämmelse skulle vara laglig och idrottsrörelsens protester mot publikrestriktionerna, för att nämna två.

Pandemibekämpningen kräver samarbete, och i det här fallet kan det inte betyda att alla får som de vill eller ens att det alltid går att förhandla fram en lösning. Ska vi undvika att fler människor än nödvändigt dör måste alla ställa upp och göra sin del.


Borde myndigheter och organisationer samarbeta bättre i kampen mot pandemin? Hur är det i politiken? Och vilket ansvar har vi som medborgare? Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 09.00 men det går bra att kommentera redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    18 nov 2020

    Det fick bli sista ordet i dagens chatt. Tack till alla som bidragit med tankar och synpunkter. Vi lär få fortsätta att diskutera pandemin och hur det svenska samhället har fungerat.

  • Ingvar Persson
    18 nov 2020

    Hej Erik

    Det tror jag faktiskt inte. I min värld görs väldigt mycket både bra och effektivt i kommunerna. Dessutom tycker jag det är bra att det finns lokala politiker som verkligen möter medborgarna.

    Men, med det sagt, ansvarsfördelningen i en krissituation har inte varit glasklar. Och god vilja räcker uppenbarligen inte.

  • 18 nov 2020

    Är den här pandemin det ultimata beviset på att kommunalt och regionalt självstyre är överskattat? Inkompetensen frodas och ineffektiviteten når nya höjder.

    Erik
  • Ingvar Persson
    18 nov 2020

    Hej Angelica.

    Jag tror vi får hjälpas åt för att rekommendationer och råd ska hållas, till minsta centimeter.

  • 18 nov 2020

    De äldreboende, restauranger och andra som är beroende av besök och som har kommit på bra lösningar för att kunna fortsätta på ett säkert sätt, bör framhävas som exempel på hur man kan lösa situationen under pandemin. Ex. Vet att på äldreboende, där man på ett ställe ska ringa och meddela sitt besök i förväg, så det kan ske på ett säkert sätt, kan vara att föredra framför ett där man kan komma och gå som man vill.

    Det krävs även mycket av alla inom näringsverksamhet, att de som arbetar på ett ställe är konsekventa i ord och handling.Ser till att rekommendationerna hålls till minsta centimeter

    Angelica