Politiken behöver fler bra populister

Allt fler väljer bort Almedalen

På något sätt har Almedalsveckan alltid representerat det avslappnande och otvungna i svensk politik. Göran Hägglund i badbyxor (den legendariska bilden på Alf Svensson togs inte här), Ingvar Carlsson direkt från sommarstället och sådana saker. Oväntade möten och informella träffpunkter. Ett slags genuin folklighet helt enkelt.

Göran Hägglund i Almedalen 2012

Det där har förändrats. När Jonas Sjöstedt i tisdags skulle beskriva hoten mot politikerveckan lyfte han fram nazisterna i NMR, men också att Almedalen blivit alltför mycket av en företagsmässa. Folkrörelser och aktivister har inte råd att vara med.

Inte väljare i allmänhet heller.

Sjöstedt är inte den första som upptäckt att lobbyisters, journalisters och politiska tjänstemäns entusiasm över Visby inte alltid delas av det som brukar kallas "vanligt folk". För två år sedan valde Stefan Löfven bort Gotland till förmån för en veckolång turné genom Sommarsverige. Kanske symboliska fototillfällen, men en symbolik som tycks ha fungerat.

Fick intern kritik

Den gången fick Stefan Löfven en del intern kritik, inte minst från professionella opinionsbildare. Statsministern demonstrativa frånvaro skulle kunna bekräfta populismens bild av en elit som håller sig undan från folket.

­­– Barockt, deklarerade Stefan Löfven då.

Nu har han gjort det igen. Om inte EU:s beslutsvånda lagt hinder i vägen skulle statsministern ha hunnit med både Ullared, en speedwaymatch i Motala och en dragspelsstämma i Ransäter. Efter trasslet i Bryssel fick programmet stuvas om, men det blev fortfarande folkligt, festligt och — i allmänhet — fullsatt.

Löfven har fått efterföljare

Löfven har dessutom fått efterföljare. De andra partiledarna har visserligen åkt till Almedalen, men tidningarna drar ner bevakningen och allt fler kommuner uteblir. Två av de tyngsta fackförbunden i LO valde att skicka ut sina ledare på resor för att möta fotfolket.

Byggnads Johan Lindholm ska grilla korv med medlemmar och Kommunals Tobias Baudin har rest runt på arbetsplatsbesök i Dalarna.

— För mig är det självklart att välja korvgrillning i Sölvesborg framför rosémingel i Almedalen, säger Johan Lindholm i tidningen Arbetet.

Det kan säkert också tolkas som en eftergift åt medveten populismen.

Å andra sidan, efter en vecka där hälften av riksdagspartierna talar om symbolfrågor och tuffa tag, där rapporter om växande klyftor, hotande klimatkatastrofer och bristande finansiering av välfärden drunknar och där vardagen känts helt frånvarande är det kanske precis det som behövs.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.