Att drogtesta unga är bara signalpolitik

Politiker struntar i experterna

Socialdemokraterna i Borlänge har tillsammans med den styrande majoriteten bestämt att kommunens gymnasieelever ska drogtestas. Snart kommer hela klasser slumpmässigt plockas ut för testerna.

Det är lagligt att testa gymnasieelever så länge det inte sker under tvång. Men hur frivilliga de här testerna är kan diskuteras. Skolinspektionen har tidigare avrått från drogtester då eleven befinner sig i en beroendeställning till skolans personal, och att press på eleven att lämna prov kan förekomma.

Säger elever nej till drogtest riskerar de att bli av med sin praktikplats. Valet står då mellan deras utbildning eller att lämna urinprov till skolan. Samtidigt verkar besluten fattas baserat på magkänsla snarare än på forskning.

En som forskat om narkotika i över 40 år är Ted Goldberg. Han menar att drogtestning har prövats på flera andra skolor i Sverige – utan varken forskning eller positiva effekter.

Resultaten kanske förvånar beslutsfattare

2018 intervjuade TT företrädare för sex skolor som genomfört drogtester under en längre tid. På Lars Kaggskolan i Kalmar började de testa elever 2016. Efter två år hade bara en elev testat positivt. Brinellgymnasiet i Nässjö hade även de en positiv träff – men det visade sig bero på receptbelagd medicin.

Resultaten kanske förvånar beslutsfattare, men forskning visar att narkotikabruket bland Sveriges skolelever minskat de senaste åren.

– Om man ska argumentera för att vinsterna är större än förlusterna då måste man ha forskning som visar att det men det har vi inte, säger Goldberg till Sveriges Radio.

Att lyssna till forskningen är inte våra politikers starka sida, inte när det gäller drogmissbruk. Sverige ligger tvåa när det gäller narkotikadödlighet i Europa. De senaste åren har både droganvändning och dödstal i överdoser ökat. Samtidigt har vi en av de hårdaste narkotikalagstiftningarna.

Regeringen gav Folkhälsomyndigheten i uppdrag att hitta lösningar för att vända utvecklingen. I maj i år kom förslagen som belyser allt från förebyggande arbete till att utreda narkotikastrafflagen och förbudet mot eget bruk av narkotika. Beroendeforskare har länge kritiserat att polisen lägger stora resurser på att jaga missbrukare med urinprover. Skrämsel, straff och drogtest har aldrig varit ett lyckat sätt för att komma åt missbruk.

– Jag ändrar inte uppfattning för att Folkhälsomyndigheten kommer med det här förslaget, säger socialminister Lena Hallengren.

När det gäller covid-19 har våra politiker gjort allt för att hänga med i både forskning och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Men så snart narkotikapolitiken förs på tal blir det viktigare med signalpolitik än att rädda liv. Så blir drogtester i skolan viktigare än verkligt förebyggande insatser mot missbruk.