Svenonius flirtar bara med unga och friska

Sjuksköterska: Barn höll på att dö av uttorkning

Uppdaterad 2022-04-22 | Publicerad 2022-04-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Irene Svenonius (M) tar emot namnunderskrifter under en demonstration för mer pengar till förlossningsvården

Stockholms sjukvårdsupprop startade för 2,5 år sedan. Bakom initiativet står läkarna Akil Awad och Laura Björnström, som samlat ihop vittnesmål från vårdpersonal. Nu finns över 400 vittnesmål i en bok som lämnats över till regionens politiker.

– Retoriken har ändrats sedan vi började lyfta frågorna. Men budgeten har inte ändrats, så i praktiken har inget hänt. Vi får höra att vi måste öppna fler vårdplatser, men det får inte kosta, säger Awad till Aftonbladets ledarsida.

Inför valet vill de prata med politiker, men också lyfta vilka som egentligen styr över sjukvården. De allra flesta vet inte att det är regionerna som har det största ansvaret.

"Ett barn höll på att dö av uttorkning för att personalen hade så mycket att göra att ingen märkte hur mycket diarréer barnet hade", skriver en sjuksköterska på barnvårdsavdelningen.

Skrämmande vittnesmål

Vittnesmålen handlar främst om när bristen på tid, plats eller personal lett till en osäker situation för patienten.

Nästan hela Sverige har brist på vårdplatser. Men Region Stockholm är en rik region, så var försvinner pengarna? Awad kritiserar bland annat vårdvalet. I Stockholm är det hela 39 vårdval. De får kosta hur mycket som helst, samtidigt måste sjukhusen med de mest krävande patienterna hålla en tight budget.

– Att erbjuda närakuter, nätläkare och vårdval i stället för "tråkiga gamla hederliga vårdcentraler" är populism. De flirtar med den friska, yngre befolkningen i Stockholm, säger Awad.

Haft makten i 16 år

I Region Stockholm har Moderaterna styrt sjukvården i 16 år. Ytterst ansvarig är Irene Svenonius (M), och det är ett av hennes citat som får inleda boken: ”Det är den enskildes upplevelser av enskilda händelser”.

Awad är övertygad om att Svenonius tänkt om sedan 2020, då hon intervjuades i tidningen Vårdfokus. Men uttalandet provocerar.

– Det sätter fingret på hur vi bemöts, som att det vi berättar är enstaka upplevelser eller åsikter.

Awad menar att det är sådana uttalanden som fått Sjukvårdsuppropet att fortsätta skapa debatt och sprida kunskap.

– Vi kan inte svika våra patienter genom att vara tysta, säger han.

I september är det val, också till regionerna. Men redan nu listas sjukvården som den viktigaste politiska frågan för svenska folket. Tills dess borde alla veta vad det är de egentligen röstar på.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.