Coronasjuka äldre ska också få leva

Vad säger Ivo:s siffror om vår människosyn?

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström

LEDARE

Att så många äldre har dött i covid-19, att vi förlorat så många av just de sköra vi skulle skydda. Vad säger det om vår människosyn?

”Det här handlar om människor – någons mamma, någons pappa, någons nära och kära”. Ivo:s generaldirektör Sofia Wallströms starka ord vid tisdagens pressträff om coronavårdens misslyckanden är svåra att vifta bort.

Att detta ens ska behöva sägas.

Fick inte träffa läkare

Enligt lag har alla rätt till en medicinsk bedömning vid sjukdom. Ändå fick var femte misstänkt coronasjuk på landets äldreboenden ingen läkarbedömning. Endast mellan fem och sju procent fick träffa en läkare.

Coronavården på landet vård- och omsorgsboenden underkänns kraftigt av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i en granskning som presenterades under tisdagen.

Det vi upplevde i våras var hårresande.

Värd att rädda

98-åriga Karin ordinerades palliativ vård innan hennes covidsvar hunnit komma. Utan familjens vetskap, ska tilläggas. När sedan det negativa provsvaret kom var det för sent. Bara dagar senare avled hon, till familjens stora sorg.

Inte heller 81-åriga Jans liv ansågs värt att rädda när han i mars insjuknade i covid.

Att han fortfarande lever är tack vare de anhörigas högljudda protester. Via telefon till äldreboendet gjordes en medicinsk bedömning att han inte skulle räddas. Inte heller här delgavs eller diskuterades beslutet med patienten eller anhöriga. Och när familjen efter kontakt med media krävt att morfin skulle ersättas av dropp tillfrisknade han snabbt.

Kunde överlevt

Hur många fler som kunde ha överlevt om de hade fått mediciner i stället för palliativ vård, vet vi inte.

Att vårens coronavård av landets äldre nu granskats är viktigt. Att synliggöra hur systematiskt de äldres liv har nedvärderats och hur de nekats sin lagstadgade rätt till bra vård.

Allas liv lika

Det borde inte få råda något som helst tvivel om att vården värderar allas liv lika. Inte heller att alla landets regioner gör allt i sin makt att rädda människoliv – oavsett ålder.

Låt oss hoppas att vi lärt oss något av vårens pandemivåg när vården nu ställs inför samma utmaningar igen.

Det borde vara självklart att vår lagstiftning och människosyn är i synk med hur vården faktiskt fungerar. För alla ska ha rätt till en bra vård, också de äldre.

***

Chatta med Lina Stenberg. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.