Vänstern måste få hjälp att komma ur sitt hörn

Jonas Sjöstedt lämnade efter sig ett rejält problem

Nooshi Dadgostar på gårdagens presskonferens.

Låt oss ta sakfrågan först. Fri hyressättning i nyproduktion, eller första steget mot marknadshyror som Västerpartiet skulle säga, är en av kompromisserna från januariavtalet. Läser man förslaget bokstavligt handlar det om en begränsad del av bostadsbeståndet, en procent enligt statsministern.

Just därför är det svårt att begripa varför det alls ska genomföras. Om det som nu föreslås inte är ett steg mot en helt annan bostadsmarknad är det ganska meningslöst. Är det å andra sidan början på en större förändring kommer de sociala konsekvenserna att bli stora.

Politiska egon

Fri hyressättning i nyproduktion är en av de sämsta delarna av januariavtalet. Förslaget har tagits fram därför att Centerns och Liberalernas politiska egon krävde det. Så skapas ingen bra politik.

Sakpolitiskt är det inte svårt att begripa att vänsterledaren Nooshi Dadgostars ilska över förslaget om marknadshyror.

Ur ett partitaktiskt perspektiv är det svårare att förstå dagens ultimatum. Jonas Sjöstedt lämnade efter sig ett riktigt rejält politiskt problem när han gav sig av till Vietnam.

Tillsammans med anställningsskyddet var marknadshyror de röda linjer som Sjöstedt ritade upp när han bestämde att trots allt släppa fram Stefan Löfvens regering. Dit men inte längre. Skulle regeringen lägga fram förslag på de områdena tänkte Vänsterpartiet se till att Löfven fick lämna Rosenbad.

Vill inte avsätta regering

Den första svaga punkten är att det inte var det Jonas Sjöstedt ville, och det är inte det Nooshi Dadgostar vill heller. Särskilt inte med ett år kvar till valet, en pågående pandemi och ett konservativt regeringsalternativ av ett slag Sverige inte har sett i modern tid.

Problemet med ultimatum som politiskt verktyg är att man måste vara beredd att verkställa sina hot. Och att man är ansvarig för konsekvenserna. Hur många gånger en politiker än upprepar att man bara handlar som man sagt och att det därför är någon annans fel om det går på tok kvarstår faktum. Den som utlöser en kris kommer att förknippas med resultatet.

Samtidigt går det inte att backa, i alla fall inte utan att tappa väljarnas respekt. Ingen vill ju, som Dadgostar uttryckte det i förra veckans partiledardebatt, vara någon annans dörrmatta.

Vänstern har målat in sig i ett hörn. Frågan är om Stefan Löfven på 48 timmar kan hjälpa Nooshi Dadgostar att komma ur det utan att fastna i färgen?


Ska Vänsterpartiet fullfölja sitt ultimatum även om det betyder regeringskris? Och borde Stefan Löfven dra tillbaka förslaget om fri hyressättning i nybyggnation? Eller finns det något annat han kan göra för att hjälpa Nooshi Dadgostar ur det hörn hon har hamnat i?

Chatta med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 9.00, men det går bra att ställa frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    16 juni 2021

    Det fick bli det sista inlägget i dagens chatt. Jag vill verkligen tacka alla som bidragit med både frågor och åsikter. Det lär komma nya tillfällen att diskutera hyressättningen.

  • Ingvar Persson
    16 juni 2021

    Hej P-T

    Jag tror som sagt att hyresregleringen blir en fråga i valrörelsen, och att inte Vänsterpartiet har något emot det.

    Rent allmänt tycker jag dessutom också att det är viktigt att Vänsterpartiet finns, men också att partiet visar att man är beredd att ta ansvar i politiken sådan den nu är. Och det betyder bland annat kompromisser. Det gjorde man under Göran Perssons regeringar, så visst går det.

  • 16 juni 2021

    Det här är väl en rimlig orsak för besvikna socialdemokrater att rösta på vänsterpartiet?

    Varför skulle man annars göra det?

    SD framställer sig som representant för den lilla människan i det blåbruna blocket. Då är det viktigt att V finns som ett (seriöst) alternativ.

    P- T
  • Ingvar Persson
    16 juni 2021

    Hej Erik.

    Jag tror du pekar på något viktigt. I grunden har vi ju ett problem, att det byggs för få bostäder. Speciellt för vanligt folk. Fram till 1990-talet var det ju allmännyttans uttalade syfte. Sedan dess har villkoren ändrats och de kommunala bostadsbolagen blivit allt mer lika kommersiella aktörer. Det är rimligt att fråga sig om det har varit bra.

    Om sedan ett förstatligande är rätt sätt vet jag faktiskt inte. Men uppdraget att bygga bostäder för vanliga människor borde någon ha.

  • 16 juni 2021

    Fri hyressättning i nyproduktion är bara ett problem för att allmännyttan monteras ner istället för att bygga nytt och pressa priserna,som det var tänkt. Förstatliga allmännyttan och bygg mer! Det löser bostadsbristen och gör det möjligt för ungdomar att flytta hemifrån.

    Erik

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.