Tänker SD inrätta Twitterdomstol?

Den som försvarar demokratin skriver inte om skam som om det vore en juridisk påföljd

Jimmie Åkesson är ordförande för ett parti som lägger ut misshandelsklipp i sociala medier.

”Fängelse, utvisning, skam!”

Det är slutklämmen på en tweet från Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen. En tweet i vilken han i veckan lade ut ett filmklipp på vad som enligt uppgifter i media ska vara en misshandel vid en högstadieskola i Stockholmstrakten.

Kanske har du sett klippet. Kanske inte. Har du sett det och i likhet med Marttinen spridit det kan du ha gjort dig skyldig till ett brott.

Till Aftonbladet säger Mårten Schultz, som är professor i civilrätt vid Stockholms universitet, nämligen att det kan vara ett lagbrott att sprida filmen då det skulle kunna utgöra olaga integritetsintrång.

Bestämmelsen om olaga integritetsintrång trädde i kraft 1 januari 2018 och kom till för att bland annat komma åt den så kallade hämndporren men också fall där exempelvis ett våldsbrott begås och filmas.

Adam Marttinen sitter i Sveriges lagstiftande församling, han är dessutom Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson. Men trots detta sprider alltså Marttinen ett filmklipp på en misshandel och skriver om skam som om det i likhet med fängelse vore en juridisk påföljd, ”Fängelse, utvisning, skam!”.

Straff är ingen skampåle. Straff är just ett straff.

Tanken är inte att straff ska utdelas av vare sig politiker, krönikörer eller en förbannad allmänhet. Det är inte så en rättsstat och demokrati fungerar.

Även den som begår ett brott ska ha möjlighet att efter avtjänat straff ta plats i samhället igen. Det är därför man på svenska fängelser jobbar så hårt med att förebygga återfall i brott.

Skälet till det är enkelt; vi tjänar mer på att människor återanpassas till samhället, inte minst när det handlar om unga brottslingar, än att de aldrig kan få ett arbete, aldrig kan bli del av samhällsgemenskapen igen och istället hänvisas till att fortsätta begå brott.

Är det här den framtida ”juridiska” hanteringen Sverigedemokraterna ser framför sig? Rättsskipning genom utlagda filmklipp i sociala medier?

Vad som är ett brott eller inte avgörs av domstol. Om ett åtal ska väckas eller inte avgörs av en åklagare. Ett oberoende domstolsväsende är vad som definierar en demokrati.

För bara några dagar sedan kom besked om att regeringen kommer tillsätta en kommitté som bland annat ska utreda om ytterligare åtgärder behöver vidtas för att garantera domstolarnas oberoende.

Betänkande ska lämnas senast 2023.

Det är nog faktiskt ganska klokt.

Sverigedemokraterna har idag av allt att döma ett relativt starkt stöd i opinionen.

Givet hur Sverigedemokraternas representanter agerar i sociala medier och mot de fria och oberoende medierna är det nog dags att börja säkra upp vår demokrati så gott det går.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.