Mejla

Ingvar Persson

Löfven måste tala mer med väljarna

Dags att slita av övergångsregerandets tvångströja

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: JIMMY WIXTROM

För Stefan Löfven har den senaste veckan varit själva bilden av en politisk mardröm. Först hoppade centerledaren Annie Lööf av de förhandlingar som såg ut att kunna bli en väg ut ur det politiska kaoset. Sedan drev Ulf Kristersson med Sverigedemokraternas stöd igenom den budgetskiss som knåpats ihop på partikansliet. Till sist tvingade talmannen Stefan Löfven att ännu en gång och helt väntat röstas ner av riksdagen.

Dessutom ska ju en statsministers vardag – som fredsförhandlingar om Jemen, brexitkrisen och en ödesförhandling om klimatet – hanteras precis som vanligt.

"Fan skall vara teaterdirektör", som Georg Rydeberg utbrast i "Ett resande teatersällskap".

Det skulle inte ha varit konstigt om Stefan Löfven uppträtt lite uppgivet när han i går kom till Tomtemarknaden i Avesta för sitt första offentliga framträdande efter valet. Det skulle inte heller ha varit överraskande om de av Löfvens partikamrater – bland dem ett helt knippe statsråd – som slutit upp för att lyssna hade känt sig vilsna bland julkarameller och tovade vantar.

Precis som svensk politik i stort har socialdemokratin inte riktigt stått att känna igen de senaste månaderna. Ministrarna har försvunnit in i övergångsregerandets skuggor och det politiska samtalet har handlat mer om taktisk manöver än riktiga reformer.

Ändå såg Stefan Löfven ut att trivas. I det gamla stålverkets kyla kändes det politiska spelet avlägset. Det här är hemmaplan.

"En genuin industriort", sa Löfven om Avesta. Här är han inte bara statsminister, utan framför allt socialdemokratisk ordförande och tidigare ledare för IF Metall.

Löfven pratade om allas ansvar för att stå upp mot högerextremismen, men också om att bygga ett starkt och solidariskt samhälle. Det och inte makten i sig är socialdemokratins verkliga mål med att vilja bilda regering, enligt Stefan Löfven. Ett mål som många väljare nog har haft svårt att se under höstens kaos.

Möjligen kan jultalet i Avesta visa en väg bort från den kramp som just nu har drabbat svensk politik. Socialdemokratiska ministrar - inte bara Stefan Löfven – måste våga kasta av sig lite av övergångsregerandets tvångströja och ge sig ut och prata med och till folk om det politiken egentligen handlar om.

Det kan trots allt inte vara förbjudet.

Och visst finns det saker att tala om, särskilt för den som vill att samhället ska vara både starkt och solidariskt. Sjukvården, klimatet, pensionerna och klimatet för att nämna några av de ämnen Löfven pratade om i går.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE