Mejla

Joanna Abrahamsson

Tre miljarder extra träd till folket

EU:s nya plan påverkar Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tallar i en skog i norra Uppland.
Tallar i en skog i norra Uppland.

LEDARE

Skogen berör och upprör. Å ena sidan som en del av den svenska folksjälen genom allemansrätten, å andra sidan som föremål för bråk, både i regeringen och på EU-nivå.

EU:s nya skogsstrategi

I fredags presenterade EU-kommissionen sin nya skogsstrategi med målet om minskade utsläpp med minst 55 procent till 2030. Strategin innehåller riktlinjer för skogsbruk; bevarande av biologisk mångfald och skydd av värdefullt klimat och natur. En konkret del är planteringen av tre miljarder nya träd i EU. Som ofta i EU-sammanhang riskerar dock medlemsstaternas självbestämmande och EU:s långa arm att krocka.

DN rapporterar om att förhandlingarna om strategin har omgetts av kaos. Kommissionär Ylva Johansson har lagt sig i, trots att det inte är hennes ansvarsområde: "Jag har brytt mig om strategin för att jag bryr mig om skogen. Det är inte Bryssel som ska bestämma över svenskt skogsbruk."
Myndigheten Skogsstyrelsen varnar för att strategin går på tvärs med svensk skogspolitik. Punkterna om att undvika kalhyggen, tunga maskiner och avverkning under fåglars häckningsperiod kan få stora konsekvenser tror generaldirektör Herman Sundqvist.

Olika synsätt

Även i svensk politik råder delade meningar. C försvarar äganderätten så markägare kan göra nästan vad man vill medan S värnar arbetstillfällen och råvaruförsörjning till industrin.

Klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) menar att svenskt skogsbruk inte är hållbart, tvärtemot tidigare landsbygdsminister Jennie Nilssons (S) åsikt. Numera ligger skogsfrågan hos näringsminister Ibrahim Baylan (S). Det här är känslig materia mellan S och MP och det är Baylan öppen med.

Bolund var snabbt ute och hyllade den nya strategin, men mellan raderna på hans FB-inlägg anas en noga avvägd balans i ordvalen. Baylan själv pekar på att strategin bör analyseras noga och att det nationella självbestämmandet över skogen måste respekteras.

Och apropå hållbarhet, utnyttjandet av utländska arbetare i svenska skogar är inte något att vara stolt över. Det bidrar inte till att bevara och vårda den svenska modellen.

EU:s nya förslag har viktiga poänger; områden som är viktiga för hotade arter eller för mångfalden bör behandlas varsamt.

Debatten lär fortsätta och hur mycket politikerna än tjafsar handlar det om riktiga skogsägare, vanliga människor, upplevelser, jobbtillfällen och troligtvis även återkommande skogsbränder.


Skogen engagerar många och EU-kommissionen har nyligen presenterat sin nya strategi på området. Vad tycker du är viktigast?

Chatta med Joanna Abrahamsson. Chatten öppnar klockan 09, men det går bra att ställa frågor redan nu.


Av: 

Joanna Abrahamsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Tack Löfven, nu inför vi jämställda föräldradagar

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jordbruk, skogsbruk & fiske

Ylva Johansson

Ibrahim Baylan

Per Bolund

EU-kommissionen

Hållbarhet