Hemmakontoren här för att stanna

Hög risk att kvinnor fastnar i nytt livspussel

En kvinna jobbar hemifrån under coronaepidemin.

Pandemin betyder inte bara restriktioner och mänskliga tragedier som sjukdom och död. Den har även tillfört några positiva saker. Distansarbete för tjänstemän som kan jobba hemma är ett exempel. Många berättar om mindre stress och slopad restid vilket ger mer fritid.

Ett läkarbesök efter lunch sabbar inte hela arbetsdagen, det går slänga in en tvätt i maskinen redan på förmiddagen och man hinner skjutsa ett barn till träning efter skolan. Distansarbete skapar mer frihet att bestämma över sin dag och arbetstid. Men det är samtidigt en klassfråga och en slags vardagslyx förunnat tjänstemannakollektivet.

Bara för två år sedan var distansarbete något som tilläts endast i undantagsfall. Tilltron till att arbetstagarna verkligen jobbade hemifrån sviktade. Uteblivna resultat märks dock rätt fort. Och de kan uppstå både med en kontrollerande chef bakom ryggen på kontoret eller på sommarstugans varenda.

Det skifte på arbetsmarknaden vi står inför nu kom mycket snabbare än väntat. Covid19 visade vägen, för vad TCO kallar en distansrevolution, där det numera är helt acceptabelt att ha kontoret hemma.

Nio av tio tjänstemän vill fortsätta jobba hemma minst någon dag i veckan, visar en undersökning från TCO på temat. 60 procent jobbade hemma första halvåret i år och antalet har ökat successivt under pandemin. Närmare 70 procent trivs bra med upplägget. En tydlig varningsklocka är dock att kvinnor i större utsträckning än män uppger att distansarbetet gjort det lättare att få ihop livspusslet.

Det här tyder på att det hushållsarbete kvinnorna tog störst ansvar för redan innan pandemin även fortsätter efteråt. Livspusslet har bara bytt arena. Den risken varnar också Jämställdhetsmyndigheten för nu när fler barn är hemma från skolan och äldre behöver mer omsorg. På hemmaplan finns alltid saker som bara måste göras och den lotten faller ofta på kvinnor. En man på ett viktigt kontor torkar inte av handfatet en extra gång eller dammsuger upp gruset efter treåringen.

Dessutom är arbetsmiljön en tillvaro där barn kommer hem efter skolan och kräver uppmärksamhet mitt i digitala jobbmöten. Just den här flytande gränsen mellan jobb och fritid är en utmaning för hemmajobbarna.

Det finns inget kontor vare sig att gå till eller ta sig hem ifrån. Arbetsgivarna måste därför säkerställa att det finns ett fysiskt kontor för de som vill och att det sociala samspelet kollegor emellan funkar. Ett snack vid kaffeautomaten är knepigt att fixa i zoom. Ergonomin lämnar också mer att önska än en pinnstol vid köksbordet.

Det finns alltså en hel del att fixa för ansvariga chefer och arbetsgivare. Låt inte tjänstemännens nyvunna frihet bli en ännu en jämställdhetsfälla.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.