Nu kan du förvandla dig själv till en aktie

I Silicon Valley uppfinns träldom på nytt

Dollarsedel.


Det är svårt att sätta ett pris på ett människoliv. Men det går, i alla fall i Silicon Valley.

Slow Ventures är en startup som vill ge investerare möjligheten att investera direkt i människor i stället för företag. Tanken är att riskkapital ska kunna gå till unga, lovande talanger utan att gå den onödiga omvägen via företag.

Marina Mogilko är Youtuber och entreprenör. Hon har sålt en del av sin framtid till Slow Ventures, i utbyte mot en klumpsumma pengar. Prislappen för att få fem procent av hennes framtida inkomster de närmsta 30 åren blev 1.7 miljoner dollar.

Så mycket är alltså Marina värd, i nuläget. Hon får göra vad hon vill med pengarna, men hon måste dela med sig av sina framtida intäkter. Slow Ventures äger en del av hennes framtidspotential.

De senaste åren har mängden riskkapital vuxit lavinartat.

Idén om att ge riskkapital direkt till människor i stället för företag är egentligen inte särskilt revolutionerande. Vi uppmuntras redan att investera i vårt egen framtid, vårt eget ‘humankapital’, genom utbildning, träning, och hårt arbete. Varför inte låta andra människor investera i oss på ett liknande sätt, i utbyte mot en liten del av vår framtid?

För många investerares del måste det hela verka som en naturlig utveckling. De senaste åren har mängden riskkapital vuxit lavinartat. Wall Street Journal har kallat det för riskkapitalets guldålder. Investerare har haft så mycket pengar att de inte har vetat vad de ska göra av dem. Där det finns mycket pengar brukar människor vara duktiga på att hitta nya sätt att investera dem på.

i ett betryggande svar på kritik försäkrar oss grundaren för Slow Ventures att det “definitivt inte handlar om träldom”

Häromveckan skrev The New Yorker en artikel om två bröder som planerar att börsnotera sig själva. Den som är sugen ska alltså kunna köpa in sig i brödernas liv och framtid. Bröderna, som vill sprida idén om att investera riskkapital direkt i individer, använder sin egen börsnotering som ett slags produkttest.

Bröderna säger sig vilja göra något åt ett av våra stora samhällsproblem: klyftan mellan äldre och yngre. Den äldre generationen människor sitter på enormt kapital medan den yngre generationen är skuldtyngda. De vill helt enkelt uppmuntra kapitalöverföring från äldre till yngre.

Att möjliggöra för vissa kapitalstarka människor att köpa upp delar av andras framtid kanske låter unket. Men i ett betryggande svar på kritik försäkrar oss grundaren för Slow Ventures att det “definitivt inte handlar om träldom”.

Det må vara en bra idé att investera i en lovande Youtuber, men det säger sig självt att det inte är värt att investera i en framtida sjuksköterska eller polis med förutsägbara, låga livsinkomster.

Men varför bry sig om det, när man i stället kan spana efter framtidens Jeff Bezos eller Mark Zuckerberg?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln