Partiledarstriden kan ställas in nu

Socialdemokraterna måste prata om jämlikhet

Magdalena Andersson.

I går kom beskedet. Socialdemokraterna i Skåne vill att Andersson blir nästa ledare för partiet. distrikten i Skaraborg och Halland lämnade samma besked redan i torsdags. Arbetarekommuner runt om i landet har också redan bestämt sig för Andersson.

Samtidigt meddelar andra tänkbara kandidater, som socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, att man inte står till förfogande.

Den som hoppats på en uppslitande intern ledarstrid i Socialdemokraterna ser ut att få lång näsa. Väljer Magdalena Andersson att kandidera är jobbet av allt att döma hennes.

I det socialdemokratiska partiet är det antagligen så nära en öppen process man vill vara.

Att ledarfrågan nu tycks vara avgjord betyder förstås inte att socialdemokratins utmaningar är över. I själva verket är det precis tvärt om. För att fortsätt att vara den ledande kraften i svensk samhällsutveckling måste partiet framför allt staka ut den politiska riktningen.

Grunderna finns

Som vi skrev redan för en dryg vecka sedan finns grunderna. En arbetsgrupp under Magdalena Andersson har skrivit en underlagsrapport till den socialdemokratiska kongressen. Bakom den lite byråkratiska titeln "Fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa" döljer sig inte bara en ovanligt självkritisk beskrivning av läget i landet. Här finns också konkreta förslag till åtgärder.

Det handlar till exempel om ökade statsbidrag till välfärden i kommunerna, mer pengar till utbildning och kompetensutveckling, förbättringar av pensionssystemet och gröna investeringar. Men här finns också krav på ett stopp för vinstjakten i skolan och förslag på ökade skatter för kapitalägare och höginkomsttagare.

Dessutom har ju LO presenterat en lista med konkreta förslag som skulle stärka landet.
Andersson kan börja leverera redan i budgeten som kommer om drygt två veckor.

Välkomna besked

Beskedet att straffskatten för förtidspensionärer tas bort är välkommet, liksom skattereduktionen för medlemskap i a-kassan. Men det kommer naturligtvis att krävas mer, både nu och på den socialdemokratiska kongressen.

Hur den ekonomiska politiken ska skapa full sysselsättning kommer att bli en av de verkligt tunga frågorna när Socialdemokraterna träffas i höst.

Ändå återstår kanske den svåraste frågan för den blivande socialdemokratiska ledaren. Den handlar om att skapa stöd, inte bara för en regering som leds av en socialdemokrat utan också för en socialdemokratisk politik.