Skattepengar ska  inte gå till vinster

Barn som vinstmaskiner – ingen vacker syn.

Den börsnoterade skolkoncernen Academedia ökar sin vinst med drygt 40 procent. Det skriver Svenska Dag­bladet. Företaget tjänar numera drygt 5 000 kronor per barn, men så vill Academedias direktörer inte att vi ska räkna.

Barn som vinstmaskiner är ingen ­vacker bild. Det är det förstås inte heller när gamla och sjuka förväntas vara lönsamma.

Malmös förre kommunalråd Ilmar Reepalu lägger just nu sista handen vid regeringens utredning av frågan om ­vinster i välfärden. Enligt SVT kommer utredningen bland annat att föreslå ett tak på åtta procent för välfärdskapitalisternas vinster.

Skulle stoppa lycksökarna

Det låter rimligt så det räcker, särskilt när bankerna funderar på att ta betalt för att förvara pengar. Enligt utredningens experter skulle åtta procents vinstuttag räcka för att få seriösa och långsiktiga ägare att stanna i välfärdssektorn. Men det skulle sätta stopp för spekulanter och lycksökare.

Och det skulle sätta stopp för över­vinsterna som enligt samma experter

i dag ligger på femton miljarder kronor. Skattepengar som skulle gå till välfärd men som i stället försvinner ner i välfärds­kapitalisternas fickor.

Svenskt Näringsliv rasar

Rimligt som sagt, men det hindrar ­inte att uppgifterna om ett vinsttak fått ­välfärdsbolagens kampanjorganisation att gå i taket. ”Orimligt och omotiverat”, ­rasar ­Carola Lemne på Svenskt Näringsliv som av någon anledning förvandlats till propagandastab.

Reaktionen från Svenskt Näringsliv är knappast överraskande. Det är ­svårare att förstå varför Jan Björklund vill försvara obegränsade vinster på barn, sjuka och gamla.

Ett vinsttak på åtta procent löser inte alla problem med de privata välfärds­bolagen. Men det skulle kanske sätta stopp för en del avarter, och det skulle betyda att Sverige – som andra länder – får en reglering av välfärdskapitalisternas framfart.

Ett litet steg, men det skulle i alla fall vara ett steg.

Följ ämnen i artikeln