Nu tänker facket värva arbetskraftsinvandrare

Stora skogsbolag måste ta ansvar för fusket

Just nu prövar fackförbundet GS ett anpassat medlemskap för utländska arbetare som säsongsarbetar i svensk skogsvården. Facket måste vara redo att pröva nya vägar i arbetet mot exploatering av arbetare från andra länder. Det säger PO Sjöö, ordförande i fackförbundet GS till ledarsidans podd Jobbet.

I sin granskning av det svenska skogsbruket har Dagens Nyheter nyligen berättat om villkoren för människor från Östeuropa och Asien som sätter plant eller röjer i svenska skogar. Reportaget skildrar villkor som inte borde förekomma. Arbetsgivare som ensidigt håller inne löner, löften som bryts, ackord som förutsätter arbetsdagar på tolv timmar och ovärdiga boendeförhållanden.

"Jag blir heligt förbannad" sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Ändå kan uppgifterna knappast ha varit nya för ministern.

– Överraskad tror jag väl inte hon borde ha blivit. Däremot förbannad, säger PO Sjöö i podden Jobbet.

Under åren har GS-facket publicerat en rad rapporter som varnar för utvecklingen inom skogsvården. Man har också vid flera tillfällen företrätt arbetare som blivit lurade. Någon gång till och med i domstol.

Många företag i skogsvårdsbranschen har kollektivavtal med GS-facket. Ändå kränks villkoren.

PO Sjöö från GS-facket.

– Jag tar inte på mig hela ansvaret för det här, det gör jag inte. När man tecknar ett kollektivavtal förutsätts ju att båda parter ska helga avtalet.

– Det är ju inte vi som låter folk jobba tolv timmar om dagen utan övertid. Det är ju faktiskt den andra sidan.

Ska den svenska partsmodellen fungera måste ändå den fackliga organiseringen öka, också bland arbetare som bara är i Sverige tillfälligt, som i skogsvården. PO Sjöö beskriver det som "ett tufft facklig ackord".

Nu prövar GS-facket en delvis ny metod, ett speciellt medlemskap just för säsongsanställda

Tillfälliga anställningar och en lagstiftning som gör arbetarna beroende av sin arbetsgivare sätter käppar i hjulen. Det gör också språkbarriärer, brist på kunskap om svensk arbetsmarknad och det faktum att vi talar om arbetsplatser som hela tiden flyttar runt i landets skogar.

Nu prövar GS-facket en delvis ny metod, ett speciellt medlemskap just för säsongsanställda.

– Det är ett avskalat medlemskap där rättshjälpen och förhandlingshjälpen står i centrum, berättar Sjöö.

För 300 kronor kan en säsongsarbetare i skogsvården alltså få ett medlemskap i GS-facket som ska garantera hjälp om arbetsgivaren fifflar med villkoren.

– Organisering är ju grunden för att vi ska komma till rätta med det här fackligt, säger PO Sjöö.

Ändå är det naturligtvis en uppförsbacke. Så länge de stora skogsbolagen pressar entreprenörerna att lägga anbud som i praktiken gör det omöjligt att följa avtalens villkor kommer nya skandaler att avslöjas i skogen.

I teorin är fack och arbetsgivare eniga om att den svenska arbetsmarknadsmodellen ska försvaras. Det första steget är att se till att den fungerar och att avtal kan respekteras, också i branscher som skogsvård.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.