Äldreboendet var som ett ”slagfält”

Attendos vd flyr ansvaret

Attendos vd Martin Tivéus säger sig inte ha känt till kritiken mot vården på äldreboendet Sabbatsbergsbyn där 20 dog på kort tid under pandemins första våg 2020.

Skandalen som nu rullas upp vid vårdbolaget Attendo är mardrömslik. När pandemin bröt ut förra våren drabbades företagets äldreboende Sabbatsbergsbyn i centrala Stockholm hårt. Covid-19 spreds som en löpeld bland boendets många dementa patienter och 20 av dem dog inom loppet av ett par veckor.

Anhöriga och personal vittnade om att det inte var möjligt att bedriva kohortvård – att sjuka och friska hålls isär och att personal inte går mellan dem – på grund av personalbrist. Men från Attendo-ledningen gick man istället ut med ett mail till de anhöriga om att en och samma medarbetare tog hand om den sjuka under hela sitt arbetspass.
Det visade sig vara en lögn, kunde Ekot och P1 Dokumentär avslöja igår. De äldre på boendet var i princip skyddslösa mot viruset.

Larmade media

Vårdbiträdet Stine Christophersen slog larm redan förra våren om den kaotiska situationen. När inget hände från företagets sida kontaktade hon till sist Expressen och beskrev för tidningen sin arbetsplats som ett slagfält.

I går intervjuades Attendos vd Martin Tivéus i Studio Ett i P1 om de nya uppgifterna som framkommit om att företaget ljugit om vården till de äldre. Hans bortförklaringar och försök att skylla ifrån sig på underchefer är plågsamma att lyssna på. Något minne av att ha blivit informerad om kritiken mot covid-hanteringen på Sabbatsbergsbyn förra våren påstår han inte sig ha.

På frågan om Attendo lät smittan spridas på avdelningarna svarar Tivéus att det är det sista de gjorde.
Ändå reagerade inte ledningen på de larm som kom från personal och anhöriga på äldreboendet om att kohortvården inte fungerade.

Att det skulle råda någon tystnadskultur inom Attendo har Tivéus heller aldrig hört talas om.

Ironin i den kommentaren är beckmörk. När vårdbiträdet Stine Christophersen kontaktade Expressen fick hon en så kallad erinran, en varning. "Det är ingen som tvingar dig att jobba hos oss heller", sa chefen i samtalet med Stine som hon spelade in i hemlighet.

Lagen måste skärpas

Fackförbundet Kommunal har nu gått ut med att de vill se en lagskärpning av meddelarskyddet. De tycker det är för svårt för vårdanställda i privat verksamhet att veta när missförhållandena är tillräckligt allvarliga för att trumfa lojalitetsplikten mot arbetsgivaren.

Stine Christophersen säger till Expressen att det enda hon ångrar i efterhand är att hon inte kontaktade medierna tidigare. Istället lade hon mycket tid på att "plöja lagtexter" innan hon förstod att hon hade lagen på sin sida.

Vilka liv hade kunnat räddas? Den frågan kommer anhöriga som under pandemin såg sina familjemedlemmar tyna bort på Sabbatsbergsbyn aldrig att få något svar på. Attendos haveri visar varför lagen måste ändras.

Ingen anställd inom offentligt finansierad verksamhet ska någonsin behöva tvivla på om det är rätt att slå larm vid missförhållanden.