Talmansrundorna blir inga mysträffar

Återstår att se om beslutet är det rätta

Ett extraval skulle inte vara bra för Sverige. Väljarna förväntar sig att de som valdes för tre år sedan också ska ta ansvar och lösa sina motsättningar under det år som återstår till nästa val.

Så kan kärnan i Stefan Löfvens budskap när han igår lämnade in sin avskedsansökan sammanfattas. Han beskriver det själv som det svåraste politiska beslut han har fattat. Nu ligger bollen hos talman Andreas Norlén. Talmansrundor väntar, precis som efter valet 2018.

Då fanns, i alla fall till en början, nästan en uppsluppen stämning kring processen. Småkakor och små statsvetenskapliga föreläsningar på östgötska av talmannen.

Krisen är ett misslyckande

Det som ligger framför oss blir något annat. Regeringskrisen är ett misslyckande, och ingen som lyssnade på Löfven igår kunde missa att den har skapat sår som kommer att ta lång tid att läka.

I dag kan ingen svara på hur processen kommer att sluta. Som Aftonbladets ledarsida tidigare har skrivit är den parlamentariska situationen mycket svår.

Efter Liberalernas beslut att ansluta sig till Moderaternas och Sverigedemokraternas block är det svårt att se hur en ny regering under Stefan Löfven ska kunna få igenom sin budget. Samtidigt finns det sannolikt fortfarande en majoritet som inte vill ha Ulf Kristersson som statsminister.

Löfven kan möjligen bli vald, men det är osäkert om han kan regera. Kristersson skulle kanske kunna regera, men han kan sannolikt inte bli vald.

Gamla låsningar

Allt det där talade egentligen för att Stefan Löfven skulle ha utlyst ett extraval igår. Låsningarna i svensk politik uppstod inte för en och en halv vecka sedan. De har funnits där sedan det senaste valet.

Dessutom är det politiska landskapet ett annat än för tre år sedan. Då lovade Ulf Kristersson Hedi Fried att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. Nu bygger hans regeringsaspirationer helt på Jimmie Åkessons stöd.

Också det är ett rimligt skäl att låta väljarna säga sin mening.

För Stefan Löfven vägde dock annat tyngre. Ett extraval skulle mycket väl kunna sluta i att osäkerheten fortsatte. Och i stället för att ta itu med landets problem skulle svenska politiker tvingas ägna sig åt att driva valrörelse mitt i en pandemi.

Löfven ville inte ha det på sitt samvete och hoppas istället på en lösning i riksdagen. Om det visar sig bli ett klokt beslut och det som är bäst för Sverige återstår att se.


I går lämnade Stefan Löfven in regeringens avskedsansökan. Nu blir det talmannens och riksdagens uppgift att ge landet en ledning. ”Det bästa för landet” resonerade den avgående statsministern. Samtidigt är mandatfördelningen precis den samma som efter valet 2018, och som vid misstroendeomröstningen för en vecka sedan.

Hur kommer det att gå, och är det rätt av Löfven att inte utlysa ett extra val?

Chatta med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 9.00, men det går bra att ställa frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    29 juni 2021

    Klockan har passerat halv tio och om en liten stund ska Stefan Löfven dricka kaffe med talmannen. Sedan väntar en intensiv dag, igen.

    Jag vill tacka alla som bidragit med frågor och synpunkter. Den politiska debatten lär fortsätta, men i kväll blir det i alla fall paus för att titta på fotboll.

  • Ingvar Persson
    29 juni 2021

    Hej Kiruna och Martin.

    Ni kommer att få sista ordet. Låt mig först säga att politik inte alltid handlar om att ha rätt, utan att få rätt.

    Skulle den politiska vinden vända åt vänster, vilket jag förstås hoppas, skulle politiken bli betydligt enklare att hantera. I dag har vi dock det opinionsläge och den riksdag vi har. I det läget kan resultatet av alla goda ambitioner och principfasta uttalanden mycket väl bli den mest högerkonservativ regering landet haft i modern tid. Det är inget bra utfall.

  • 29 juni 2021

    Han kan inte behandla Vänsterpartiet hur som helst. Nu kom baksmällan för Löfven. Socialdemokraterna behöver nytt blod i ledningen. Tror folk är lika trötta på Löfven som dom var på Göran Persson 2006.

    Martin
  • 29 juni 2021

    När vinden nu vänder till vänster som en följd av pandemin måste S fatta att högervridningen någonstans har ett slut. Inget personligt mot Löfven men har nog suttit i för många styrelserum med miljonärer i sina dagar

    Kiruna
  • Ingvar Persson
    29 juni 2021

    Hej Magnus.

    Det är en tanke. Å andra sidan har det ju inte riktigt behövts i vårt land. Vi har ju inte regeringskriser stup i kvarten. Dessutom måste man ju fundera på om man vill ge den sittande regeringen fördelen att utlysa val precis när det passar regeringspartierna?

    Men skulle det här upprepas kommer vi säkert att fä en diskussion om politikens spelregler.


Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.