Mejla

Jonna Sima

Ulf Kristerssons värsta fiende är verkligheten

Förnekar att Alliansen är tudelad

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson jultalade på centralt hotell i Stockholm under onsdagen.
Foto: Björn Lindahl / AFTONBLADET
Ulf Kristersson jultalade på centralt hotell i Stockholm under onsdagen.

När Ulf Kristersson bjuder in till årets jultal sker det på ett flott julskrudat hotell i centrala Stockholm. Det märks direkt att det inte direkt är en tillställning för miljöpartister. Männen har kostym, vissa med kravatt eller fluga, kvinnorna har dyra blusar och väskor. De är jobbskatteavdragens och Rut-bidragens vinnare i samhället.
Längst fram tronar moderata ministerkandidater och några av partiets kommuntoppar. Det är de senare som kan stoltsera med vissa valframgångar, i riksdagsvalet blev Moderaterna de stora förlorarna.

Nytt konservativt block

Ulf Kristersson inleder sitt jultal med att tala om de eskalerande gängkrigen i Malmö och det hänsynslösa våldet med skjutvapen. Botemedlet, menar moderatledaren, är den nya budgeten. Polisen får visserligen två miljarder extra, men nödvändiga satsningar på bostadsbyggande, integration och jobbskapande får stå tillbaka till förmån för 20 miljarder i skattesänkningar. Att det skulle bryta brottskurvan känns lika sannolikt som att tomten finns.
Kristersson har visserligen bara varit partiledare i ett drygt år men har långt ifrån lyckats fylla Fredrik Reinfeldts ledartröja. Moderaterna har famlat höger ut och tillsammans med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna utformar de i dag ett nytt konservativt block i svensk politik.

Men i sitt jultal hävdar Ulf Kristersson att den som påstår att det i dag finns tre politiska block inte "har fattat någonting".

Verkligheten är hans värsta motståndare på den punkten.

Tror på sig själv som nästa statsminister

Det är uppenbart för de allra flesta att Alliansen i dag är tudelad. Det märktes när Ulf Kristersson i november blev nedröstad som statsminister i riksdagen av S, MP, V, C och L. Och det stod bortom allt tvivel när Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom sin gemensamma budgetmotion i riksdagen tack vare stöd från Sverigedemokraterna.

Medan hans nya parhäst, Ebba Busch Thor, gick till angrepp mot Aftonbladets ledarsida i riksdagens talarstol inför budgetomröstningen passar Ulf Kristersson på att ge DN:s ledarsida en känga i sitt jultal.
När vissa partiers idéutveckling har gått vilse är det ju tur att vi har pigga ledarsidor som skapar debatt i det här landet.
Väljarna tycker nog att den diskussionen är mindre intressant, särskilt när exakt hundra dagar passerat efter valdagen. Trots det nya politiska landskapet tror Ulf Kristersson, om han "oblygt" får gissa, att det är han som blir Sveriges nästa statsminister.

Möjligt historiskt svek

Kanske har Annie Lööfs inställning till en M-KD-regering med stöd av Sverigedemokraterna förändrats till sist? Det är möjligt att vi får det beskedet som en oväntad julklapp när talmannen Andreas Norlén håller presskonferens på nytt i morgon förmiddag.
I så fall är det ett valsvek av historiska proportioner som Kristersson och Lööf gör sig skyldiga till.

Av: Jonna Sima

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.