Facken tar kamp för papperslösa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

3 april 2008. Facket kan inte företräda papperslösa på samma sätt som andra anställda. Resultatet kan bli att den anställde utan papper förlorar jobbet, och kanske dessutom tvingas lämna landet. Att beskriva facklig organisation som en lösning på de papperslösas utsatta situation är därför ett slags bedrägeri.

–?Vi skulle inte kunna hjälpa dem, säger Thord Pettersson som arbetar med frågan på LO.

Samtidigt är det en grundläggande facklig uppgift att förhindra att människor utnyttjas i arbetslivet. Ändå händer precis det på svenska arbetsplatser, varje dag och varje natt.

Tillsammans med de papperslösas organisationer arbetar LO och TCO just nu för att hitta nya former för att kunna företräda den som saknar tillstånd att arbeta.

Förändra lagarna

Till en del handlar det om kända krav på förändringar av lagstiftningen. De fackliga organisationerna vill avkriminalisera den som arbetar, samtidigt som straffen för arbetsgivaren som väljer att utnyttja papperslösa borde skärpas.

Åtminstone på den senare punkten har arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin visat intresse.

Dessutom vill facken kunna driva kravet på skadestånd för den papperslöses räkning.

Det skulle till exempel kunna handla om mellanskillnaden mellan en rimlig lön och den lön som faktiskt betalats.

Det fackliga samarbetet ska dock inte bara resultera i krav på förändrade lagar.

De fackliga organisationerna vill också hitta nya arbetsformer.

–?Vi ska göra något konkret, säger Samuel Engblom på TCO.

Erfarenhet finns

Det kommer att handla om information och rådgivning. Erfarenhet finns redan, till exempel på Fastighetsanställdas förbund. En hemsida med uppgifter om de rättigheter som faktiskt finns planeras, och förmodligen en jourtelefon med personal som talar de vanligaste språken. Den som söker hjälp ska bli hänvisad till rätt förbund och rätt person.

Redan idag finns många gånger vissa möjligheter att företräda också den som är papperslös. Med en ny lagstiftning skulle dessa öka.

Rätt att arbeta

Dessutom förekommer det att människor som har rätt att arbeta, till exempel asylsökande och människor från EU:s fattigaste länder, får veta att de saknar rättigheter. Det är ännu ett argument för information.

De fackliga organisationerna har med rätta anklagats för att inte ha reagerat mot de missförhållanden som förekommer i arbetsmarknadens utkanter.

Inställningen har alltför ofta varit att blunda för det som drabbar de som inte finns med i organisationen.

Samarbetet kring de papperslösas situation är ett av flera tecken på att den inställningen håller på att förändras.

Det är nödvändigt om fackföreningsrörelsen också i framtiden ska upplevas som en garant för anständiga villkor på svenska arbetsplatser.

IP

Följ ämnen i artikeln