Hösten startar tufft för Löfven

Statsminister Stefan Löfven (S).

I dag reser Stefan Löfven till ­Jordanien. Antagligen såg statsministern fram emot den politiska hösten. Trots en massa problem, både här hemma och i vår omvärld, såg det faktiskt på många sätt lovande ut.

Visst, det parlamentariska ­läget är fortfarande lika besvärligt. Men halvvägs in i mandatperioden har den politiska oppositionen inte något intresse av att på allvar utmana regeringen.

Finns rum för innehåll

Dessutom tycks Löfvens koalitions­partners i Miljö­partiet faktiskt ha fått lite ordning i sitt parti. Efter vårens ­kaos måste det vara en lättnad för statsministern.

Och, som om inte det vore nog, går det faktiskt bra för ­Sverige på många områden. ­Arbetslösheten fortsätter att sjunka, även om tudelningen av arbetsmarknaden fortfarande är ett stort problem.

Priserna i affärerna stiger en smula samtidigt som det värsta prisrallyt på bostäder ser ut att dämpas. I bästa fall skulle det kunna ­vara steg på vägen mot en mer ­normal ekonomisk situa­tion, utan minusränta och annat.

Det borde kort sagt finnas möjligheter att tala om politiskt innehåll, precis det regeringspartiernas företrädare under de senaste åren nästan desperat sagt att de vill.

Mardrömsstart

Att den politiska hösten ­skulle inledas med en konsert i Köpenhamn, två glas vin och en ministeravgång kan kort sagt inte ha varit vad statsministern önskade sig. Nu tvingas Stefan Löfven börja hösten med att ­rekrytera en ny gymnasie­minister.

De senaste dagarna har det sagts mycket gott om Aida ­Hadzialic som minister och ­politisk talang. Efter beskedet

i lördags har många ifrågasatt om det hon gjort verkligen ­motiverar den snabba sortin. Det är en rimlig fråga. Även om alkohol och bilkörning aldrig någonsin hör ihop talar vi om ett gränsfall och om en miss­bedömning.

Växla fokus

Ändå gör Aida Hadzialic rätt som lämnar in sin avskeds­ansökan.

För hennes egen del hade ­alternativet varit en lång tid med besvärliga frågor om allt annat än det viktiga politikområde hon ansvarat för. Dess­utom hade fokus ännu en gång förflyttats från sakpolitiken.

Och just nu är det viktigt, ­inte bara för regeringen utan för Sverige, att den politiska debatten får en chans att handla om sakfrågor. Om sådant som går bra, men också om de stora ­utmaningar som ligger framför oss.