Mejla

Jenny Wennberg

Om du aldrig tänkt på andra är det dags nu

Vården och riskgrupper behöver vår solidaritet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Folkhälsomyndigheten ändrar rekommendationer för testning. När Coronapandemin är över behöver Sverige se över sina beredskapslager av materiel. Just-in-time-lagerhållning är inte tillräckligt.
Foto: Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndigheten ändrar rekommendationer för testning. När Coronapandemin är över behöver Sverige se över sina beredskapslager av materiel. Just-in-time-lagerhållning är inte tillräckligt.

LEDARE

Sjukvården behöver oss. Landets äldre behöver oss. De som utgör riskgrupper behöver oss. Faktum är att vi behöver varandra, mer än på mycket länge. 

Folkhälsomyndigheten ändrade under torsdagen sina rekommendationer för vilka som ska testas för coronaviruset. Testning kommer bara göras när det kan komma att leda till någon form av åtgärd.

Minska spridningstakt

Enligt Folkhälsomyndigheten är målet nu att minska takten på spridningen för att få en jämnare belastning på sjukvården och skydda de som är mest utsatta.

Riskgrupper och sjukvårdspersonalen behöver skyddas. Riskgrupper för att rädda människoliv, sjukvårdspersonal för att vården ska orka och fungera.

Det är viktigt, eftersom det i nuläget inte finns någon kunskap om hur länge corona-utbrottet kan komma att pågå. Det gör också hushållning med resurser självklar, eftersom tillgången på bland annat skyddsutrustning för sjukvårdspersonal är en resurs med global efterfrågan på just nu.

Vår beredskap måste ses över när det här är över. Att det måste finnas en svensk lagerhållning av materiel som är större än dagens har myndigheter som Socialstyrelsen varit tydliga med.

Ansvar för varandra

Vi behöver ta ett gemensamt ansvar för varandra nu, stanna hemma från jobbet om vi är sjuka, hålla en god handhygien genom att tvätta händerna, nysa och hosta i armvecken, inte försöka kräva oss till vård vi inte behöver. 

Vi är mitt inne i en samhällsinsats och samhället är vi, vilket innebär att vara och en av oss måste ta ansvar för den rådande situationen. 

Det här är inte en skeende som är någon annans ansvar att lösa. Det måste vi göra tillsammans. För att kunna hjälpa till behöver vi information och fakta. Men i sociala medier sitter människor och spekulerar fritt, sprider misstro, oro och ilska. Det är inte att ta ansvar. 

Källkritik är viktigt nu. 

Vill du hålla dig informerad, gör det via pålitliga källor som våra myndigheter, WHO och etablerade nyhetsförmedlare. 

Rädda liv

Coronoaviruset är på riktigt. Människor blir sjuka, en svensk har redan dött. Det är nu vi måste visa vår solidaritet med de som behöver skyddas från att bli sjuka och för att upprätthålla viktiga samhällsfunktioner som vård och omsorg. 

Har vi aldrig tidigare tänkt en solidarisk tanke är det dags att göra det nu. 

Vår omtanke om varandra  kommer kunna rädda liv och bidra till att klara oss igenom den här krisen. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.