Nu kan Viktor Orbán tjura så mycket han vill

Svenska skattepengar ska inte stödja auktoritära ledare

Viktor Orban.

Bara den som helt saknar humor kan missa ironin. Två EU-länder, Ungern och Polen, har valt att utmana själva fundamentet för unionen. Man har satt sig på tvären när det handlat om att lösa gemensamma problem som flyktingmottagande. Man har utmanat fattade beslut. Men framför allt har man urholkat demokratins institutioner, som fri press och oberoende domstolar.

Då har vi ändå inte nämnt attackerna på andra rättigheter, som kvinnans rätt att bestämma över sin kropp.

Så vad gör Polen och Ungern när EU beslutar om ett system för att dra in ekonomiskt stöd till länder där det finns risk att "EU-medel" missbrukas?

Går till domstol, närmare bestämt till EU-domstolen.

Stora bidrag från EU

Till saken hör förstås att just Ungern och Polen tillhör de länder som har räknat in de största bidragen om vi räknar per invånare. Den enorma utvecklingen de senaste två årtiondena hade varit omöjlig utan unionen.

Utan EU skulle Ungerns ledare Orbán och det polska regeringspartiets ordförande Kaczyński ha varit ledare för två mycket fattigare länder.

Det är klart att det inte är en ordning som kan bestå. Inte i en tid när Europa säkerhet dessutom utmanas. Det är klart att skattebetalare i Sverige och Tyskland inte kan betala räkningarna åt regimer som spottar både demokratins principer och unionens värderingar i ansiktet. Det är kort sagt klart att det måste finnas mekanismer för att strypa flödet av Euro.

Majoriteten vill sätta stopp

Det är i alla fall vad en massiv majoritet av EU-länderna tycker, och dagens besked betyder att domstolen i Luxemburg inte har några invändningar.

"Denna mekanism har antagits på adekvat rättslig grund".

Dessvärre är det så jurister uttrycker sig.

Domslutet från Luxemburg betyder inte att pengarna stoppas i morgon. Det är ett klartecken för kommissionen att gå vidare. Ordföranden, Ursula von der Leyen, lovar besked inom några veckor.

Upprördhet i Ungern och Polen

I Budapest och Warszawa är man så klart upprörda. "Bryssel missbrukar sin makt" skrev till exempel den ungerska justitieministern.

På sig själv känner man andra, brukar det ju heta.

EU-domstolens besked idag betyder inte att hoten mot det öppna samhället och demokratins institutioner är avvärjt. Det lär komma nya turer, både politiska och juridiska. Men domslutet gör att trycket på regimer som den ungerska och den polska ökar. Och det innebär att det inte längre är självklart att svenska pengar via EU kan användas för att sponsra allt mer auktoritära regimer.

Det är ett ganska bra besked.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.