Husby är mer än bara skjutningar

Hyllar platsen där hela världen möts – förutom etniska svenskar

Melody Farshin är aktuell med stand up-föreställningen ”Tre streck”, som spelas på Stockholms Stadsteater i vinter.

Det är torsdag förmiddag och novembersolen strilar svaga strålar över Husby torg. Strax före pandemin bröt ut öppnade Stockholms Stadsteater en filial här. De delar lokal med Kulturskolan, som har musiklektioner på eftermiddagar medan Stadsteatern visar föreställningar för skolklasser på förmiddagar och öppet för allmän publik på kvällar. På söndagar håller Rinkeby-stjärnan Imenella Mohamed i dansklasser för kvinnor och icke-binära.

Men jag är här för att se komikern och författaren Melody Farshins stand up-special "Tre streck". Jag intervjuade henne för Aftonbladets ledarsida i våras, den gången pratade vi mest om hennes två fascinerande ungdomsromaner "Mizeria" och "Lowkey". Böckerna skildrar med värme, sorg och humor livet i "orten" med ungdomsförälskelser, avbetalningar på Klarna och gängkriminalitet som slukar unga killar i sitt helvetesgap.

Ortens uniform

På den där majdagen när vi sågs senaste berättade Melody Farshin att hon skulle jobba stenhårt hela sommaren med sin stand up-föreställning för Stadsteatern. Den skulle handla om hennes tre världar: Moderlandet, Fosterlandet och Miljonprogrammet. Nu är jag inbjuden för att se resultatet.
"Vad får Tre streck er att tänka på", frågar Melody Farshin oss i publiken.
Adidas!, ropas det unisont.

Melody nickar instämmande och konstaterar att det är "ortens uniform". Själv bär hon en svart med de tre vita ränderna och sitt förnamn tryckt på ryggen.

I den lilla teatersalongen sitter två skolklasser, den ena är från Kungsholmens gymnasium och den andra från en folkhögskola på Östermalm. Men när Melody Farshin frågar vilka orter publiken kommer från ropas det Rågsved, Botkyrka, Fruängen och andra Stockholmsförorter.

Många kan sannolikt relatera till hennes berättelse om att växa upp som barn till invandrare men att själv avsky att kallas för andra generationens invandrare eller ännu värre – rasifierad. Hon är ju född och uppväxt här!

En smältdegel

De tre strecken är inte bara den berömda Adidas-loggan utan illustrerar också de tre världar som snurras ihop till Melody Farshins DNA.

Föreställningen är en hyllning till Husby, där hon vuxit upp och fortfarande bor. Smältdegeln där hela världen möts – "förutom etniska svenskar". Området som mest är omskrivet för att vara en del av Järva, där mer än hälften av årets skjutningar har inträffat.

Men det är också en plats, säger hon, där grannen alltid har en bit mat att bjuda på, trots att pengarna är slut mitt i månaden. Det är en plats där alla har Netflix om en har ett konto, detsamma gäller för om en har lyckats skaffa körkort.

Melody Farshin vill berätta sin och "ortens" historia med humor, men en skugga av rasism, strukturell diskriminering och utanförskap är hela tiden överhängande. Att ge en annan bild skulle inte vara helt ärligt.

Man skulle kunna kalla den fett äkta.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.