Moderat arrogans och konservativa reflexer

Kristersson verkar ha svårt att räkna

Sverige har en ny regering, och som vi vet är Ulf Kristersson lite orolig. Inför omröstningen i måndags använde moderatledaren ord som kaos och cirkus.

Dessutom hävdade han att Sverige nu får sin svagaste regering sedan Ola Ullsten 1978.

Det är roligt att Kristersson nämner 70-talet och Ullsten. På den tiden hade moderat arrogans och partiets konservativa reflexer också gjort svensk borgerlighet djupt splittrad och oförmögen att hålla ihop en regering. Någon kommer säkert att tänka på dagens situation.

När Folkpartiet bildade regering 1978 hade partiet 39 mandat. Det är lite halsbrytande när Kristersson jämför det med dagens Socialdemokrater. Men det märkligaste är ändå hans oro över att den nya regeringen har så få vänner i riksdagen.

Ännu färre röster

Minnesgoda läsare vet ju att Ulf Kristersson redan har presenterat sig som statsministerkandidat för en regering bestående av hans eget parti och Kristdemokraterna. Ska vi tro vad han säger är det fortfarande planen. Med dagens mandatfördelning i riksdagen skulle en sådan regering ha 92 röster.

Magdalena Andersson kan i alla fall räkna med 100 lojala socialdemokrater.
Det är som under regeringsförhandlingarna. 174 är inte lika många som 175, och 92 röster är färre än 100.

Ledarsidan har tidigare påpekat att Ulf Kristersson ibland har problem med sanningen. Nu kan man fråga sig om inte också matematiken är ett svagt område.

Svårt med överblicken

I värsta fall anar vi ett mönster. Ibland verkar det som moderatledaren har svårt att överblicka konsekvenser, både bakåt och framåt. Sättet partiet har bedrivit sin oppositionspolitik de senaste åren skulle till exempel sannolikt försvåra vardagen om Kristersson en dag får chansen att flytta in i Sagerska palatset.

Under de tre senaste åren har Kristersson varit med och löst upp praxisen i budgetomröstningar och devalverat riksdagens rätt att beställa politik av regeringen. Förra året exploderade systemet. Riksdagens partier riktade hela 245 tillkännagivanden till regeringen.

Han har nominerat en talman som till sist föll för lockelsen att låta partifärgen lysa igenom. Och han har varit med och försökt avsätta enskilda ministrar. Och till sist - i somras - medverkade han till en regeringskris genom att rösta ner regeringen trots att det inte fanns något alternativ.

Kristersson har helt enkelt skapat ett land som är mycket svårare att regera. Risken finns att han en dag upptäcker hur mycket svårare.


Ulf Kristersson är bekymrad för att Sverige fått en svag regering. Men den regering Kristersson själv säger att han vill bilda skulle med dagens mandatfördelning ha ett ännu svagare stöd. Moderaterna har dessutom bidragit till en politisk kultur som gör landet svårare att styra.

Kommer den gångna mandatperioden att slå tillbaka mot Kristersson om Moderaterna skulle vinna valet? Diskutera med Ingvar Persson. Chatten startar klockan nio, men det går bra att skriva inlägg redan nu.

  • Ingvar Persson
    2 dec 2021

    Klockan har passerat halv tio och det är dags att stänga chatten. Som vanligt vill jag tacka alla som bidragit till samtalet.

  • Ingvar Persson
    2 dec 2021

    Hej Magnus.

    Nu är jag ju inte ensam om att tycka att det var onödigt av Andreas Norlén att peka ut ett parti som ansvarig för det politiska kaoset, eller ens att blåsa upp problemen.

    Det hade han kunnat lämna till andra, och sluppit hamna i den här artikeln.

  • 2 dec 2021

    Hej Ingvar, tack för en bra text igen! Jag undrar dock varför du hoppade på talmannen Andreas N. Någon ordning får det väl ändå lov att vara på riksdagens partiföreträdare? De ska naturligtvis vara uttömmande ang sina avsikter inför talmannen. Jag tycker om MP:s politik men det innebär ju inte att det här var ok.

    Magnus
  • Ingvar Persson
    2 dec 2021

    Hej Trött.

    För. att börja med den sista frågan; nej det tycker jag inte.

    Däremot håller jag med dig om att mandatfördelningen kommer att bli annorlunda efter nästa val. Däremot kommer vi att ta med oss den politiska kulur som grundlagds under de här åren. Skulle Kristersson få bilda regering blir det hans problem. Att bygga en regering på Sverigedemokraterna blir nog inte helt okomplicerat.

  • 2 dec 2021

    1. Nej, talmannen har inte låtit partifärgen lysa igenom bara för att han med rätta gav MP kritik. Saker är inte sanna bara för att Jonna har skrivit det.

    2. För övrigt är det menlöst att tjata om hur dagens mandatfördelning skulle påverka en ev framtida regering, för t.o.m. du borde förstå att mandatfördelning kommer se annorlunda ut efter nästa val och det är den mandatfördelningen man då i så fall får diskutera.

    3. Tycker ni inte själva att era ledare börjar spåra ur. Ni greppar efter mindre och mindre (och fånigare) halmstrån för att försöka svartmåla högersidan

    Trött på sandlådenivån