Ledare

Vänsterpartiet riskerar att skjuta sig i foten

Vad gör Nooshi Dadgostar när SD lägger fram misstroende mot Löfven?

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nooshi Dadgostar

Nooshi Dadgostar

Foto: BJöRN LINDAHL

LEDARE

Det fanns något surrealistiskt i Nooshi Dadgostars pressträff i morse där hon hotade med att fälla Stefan Löfven.

Hon sa att det är regeringens ansvar om Vänsterpartiet fäller den. Hon sa att allt nu hänger på om Moderaterna och Kristdemokraterna vill bli stödpartier till Löfven.

Och hon framställde det som att Jimmie Åkesson inte har något med saken att göra.

Vänsterpartiet ser ut att hålla sitt "misstroendelöfte", eller ultimatum som det ju egentligen handlar om. Risken är dock uppenbar att inget går som det är tänkt.

"Tjechovs pistol"

Inom dramatiken kallas fenomenet ibland för "Tjechovs pistol" efter den ryska dramatikern. Om det ligger en pistol på bordet i första akten så måste den avfyras innan sista akten är slut. Annars ska den inte ligga på bordet.

Men matematiken går inte ihop. Nooshi Dadgostar har bara 27 riksdagsmandat, det behövs 35 för att väcka ett misstroende.

Och vad ska Vänsterpartiet göra då? Rösta på Sverigedemokraternas misstroendeförklaring av en socialdemokratisk statsminister?

Hon behöver alltså stöd från någon annat parti för att verkställa sitt hot. M och KD har hittills sagt nej. Men även om de skulle ändra sig så har M, KD och V bara 119 mandat ihop, vilket inte räcker för att fälla regeringen.

SD:s röster

Nooshi Dadgostars hot vilar på Jimmie Åkessons röster.

Det påverkar sannolikt inte Vänsterpartiets hårda kärna, men kommer inte att bli lika lätt att förklara för väljarna i nästa valrörelse. Särskilt inte samtidigt som V försvarar sig mot högerns retorik om att V och SD i grunden är jämförbara.

Matematiken är dessutom ett mynt med två sidor.

Nooshi Dadgostar sa på pressträffen att regeringen har 48 timmar, alltså till torsdag morgon, på sig att antingen skrota förslaget om marknadshyror helt eller återförvisa frågan till parterna.

Om Fastighetsägarna är intresserade av att rädda Löfven är ganska tveksamt, men visst, en lösning där Hyresgästföreningen återigen får vara med vore mycket bra.

Regeringskris

Men risken är trots allt ganska uppenbar att Vänsterpartiet på torsdag inte har fått igenom något av sina alternativ. Och att Sverige mitt i pandemin kan stå inför en regeringskris.

Nooshi Dadgostar framställde det på pressträffen som att hon sen ska förhandla med M och KD för ett misstroende mot regeringen. Något de alltså redan avvisat.

Men den förhandlingen bygger naturligtvis på att inte Jimmie Åkesson hinner före och synar hennes kort. Till skillnad från Vänsterpartiet har han nämligen tillräckligt med mandat.

Och vad ska Vänsterpartiet göra då? Rösta på Sverigedemokraternas misstroendeförklaring av en socialdemokratisk statsminister?

Marknadshyror är skräp

Nooshi Dadgostar har rätt i att marknadshyror är en väldigt dålig idé. Stefan Löfven borde aldrig ha gått med på förslaget i Januariavtalet. Det är dessutom hennes hjärtefråga som tidigare bostadspolitisk talesperson och hon har naturligtvis all rätt att kräva politiskt inflytande för sina väljare.

Men det upplägg Vänsterpartiet presenterade i morse kommer knappast stoppa förslaget - som alltså ännu inte finns.

Nooshi Dadgostar saknar helt enkelt rösterna för det.

Sista akten

Om Stefan Löfven faller i riksdagen så finns i dagsläget ingen majoritet för någon annan statsminister. Och ett förslag om marknadshyror i nyproduktion skulle fortfarande gå igenom.

Blir det däremot extra val ligger vägen öppen för Ulf Kristersson och hans högerkonservativa allians, som sannolikt går ännu längre i riktning mot marknadshyror. De brukar lyfta fram Finlands i princip helt avreglerade bostadsmarknad som föredöme. SD har visserligen nyligen sagt sig vara emot, men det är knappast något besked att ta med sig till banken. För dem är helt andra frågor viktigast i en regeringsförhandling.

Sista akten av pjäsen har börjat. Sannolikheten för att Vänsterpartiet skjuter sig i foten får nog bedömas som hög.

Publisert:

LÄS VIDARE

Vilken politik kommer efter Stefan Löfven?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vänsterpartiet

Nooshi Dadgostar

Moderaterna

Ulf Kristersson

Kristdemokraterna

Jimmie Åkesson

Stefan Löfven