SD-trollen stormar nog gärna Riksdagen

Trump visade hur man river en demokrati

I dag är det två år sedan stormningen av Kapitolium. Skulle SD:s nättroll kunna tänka sig att storma riksdagen?

Försöket till statskupp i USA 6 januari 2021 var välplanerat. Det är en av de viktiga slutsatserna från representanthusets undersökningskommitté, som kom med sina slutsatser veckan före jul.

Ingenting skedde av slump.

Kuppmakarna, med Donald Trumps familj och ett knippe högerextremister i ledningen, menade allvar. Ex-presidenten försökte behålla makten genom att sprida desinformation om att valet skulle ha varit riggat och genom att egga på sina mest extrema följare att ta saken i egna händer.

Stormningen av Kapitolium på dagen för två år sedan blev kulmen på en högerextrem våg som började flera år tidigare och som ännu inte klingat av.

Det senaste exemplet på högerextremister som inspirerats av 6 januari är den tyska Reichsbürgerrörelsen. De hade planerat för "Dagen X" då de skulle ta sig in i det tyska parlamentet och gripa politikerna. Men den 7:e december förra året stoppade över 3000 tyska poliser försöket till statskupp och grep de inblandade.

Även i Brasilien använde missnöjda anhängare till tidigare högerpresidenten Jair Bolsonaro samma retorik som Donald Trump om ett "stulet val" när han förlorade. Vägar blockerades och det blev oroligheter men maktskiftet kunde genomföras enligt konstitutionen.

Man skulle kunna säga att Donald Trump tagit fram en slags rivningsmanual för den västerländska demokratin.

Alla komponenter finns där:

  • Desinformationen och de ständiga lögnerna forsade från Vita huset tills skillnaden mellan sanning och lögn helt enkelt hade upplösts. Verkligheten ersattes med begrepp som "alternativa fakta".
  • Presidenten anklagade fria medier för "fake news" när han blev kritiskt granskad och hans närmaste medarbetare Steve Bannon kallade media för "oppositionspartiet".
  • Trumps stödtrupper bedrev helt öppet hatkampanjer mot politiska motståndare genom sociala medier tills det ledde till våldsdåd.
  • Och när det stod klart att han höll på att förlora valet spred han lögnen om kommande valfusk för att minska legitimiteten i hela det demokratiska valsystemet och kunna sitta kvar.

Den här manualen har nu gått på export till högerradikala partier i hela världen. Varför acceptera en valförlust när man helt enkelt kan vägra avgå?

Den fjärde punkten om "valfusk" är tankeväckande. I Sverige har SD:s nätaktivister länge aktivt ägnat sig åt att minska legitimiteten i vårt valsystem. 2018 bildade man en Facebook-grupp för att "rapportera" valfusk och efter valet dök till och med en falsk valobservatör upp i svenska medier.

Även 2022 försökte man sig på en liknande retorik, sannolikt i tron att man skulle förlora valet. Vi får se hur de agerar nästa gång. Men de andra tre punkterna i Trumps manual körs sedan länge på högvarv.

SD har byggt upp ett helt ekosystem av desinformationskanaler med flera hatsajter, egen TV-produktion och en armé av nättroll. I valrörelsen avslöjade tidningen ETC att detta medieimperium i själva verket styrs direkt inifrån SD.

SD har även lagt stor kraft på att angripa enskilda journalister och politiker i sina mediekanaler. Efter terrordådet i Almedalen då Annie Lööf var en av terroristens uttalade måltavlor blev det en viss debatt om hur SD:s Anti-Annie-kampanj påverkat. Men den tystnade snart.

Den som i dag offentligt vågar säga emot Sverigedemokraterna eller någon ledande SD-politiker får vara beredd på att bli helt nedsölad i partiets olika mediekanaler. Och dessa nätdrev kan fortsätta i veckor.

Var går då gränsen? Skulle SD:s nättroll kunna tänka sig att storma riksdagen? Vänsterpartiets högkvarter? En centerpartistisk valstuga?
Alldeles säkert.

Jag tror väldigt lite skiljer den nationella rörelsens aktivister i Sverige från USA, Tyskland eller Brasilien. Om det är någonting nationalister har gjort genom historien så är det att ta till våld. Mot enskilda och mot institutioner.

Det som skyddar svensk demokrati är inte att våra extremister är ovanligt timida, utan andra saker. Det första är våra självständiga institutioner. Sverige har helt enkelt inte kvar mycket av auktoritär tradition i vårt institutionella blodomlopp. Men detta är något vi måste värna, och det är under angrepp.

I Om tyranni: tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet av Stanfordprofessorn Timothy Snyder (Albert Bonniers Förlag 2017) varnar han som första punkt för vår vana att anpassa oss till förändringar uppifrån. Ta ställning själv istället, är hans budskap, vi har alla ett personligt ansvar.
Lyd inte i förväg, skriver han.

En auktoritär vändning eller övergrepp från staten är bara möjliga om en massa människor bara "lyder order". Utan angivare är angiverilagar värdelösa.

Därför, skriver Snyder, måste vi Värna yrkesetiken.

Jurister måste hålla hårt i rättsstatens principer, även när justitieutskottets ordförande försöker påverka ett pågående rättsfall. Eller kanske i framtiden en justitieminister.

Läkare måste värna läkaretiken, lärare sin etik och journalister den journalistiska etiken. Ämbetsmän måste våga stå upp för sin självständighet och etiska principer även när det blåser och politiker vill tumma på regler och människors rättigheter.

Skyddet i grundlagen borde vara starkare mot snabba grundslagsändringar och även för viktig demokratisk infrastruktur som våra val. Ytterst har dock Timothy Snyder rätt, var och en av oss kan göra hela skillnaden.

Det andra är våra stora folkrörelser och tradition av förhandlingar i stället för konfrontation på arbetsmarknaden. Genom att dra tydliga gränser för statens makt stärker vi andra institutioner, som fackföreningar, det civila samhället och det fria näringslivet.

Statens roll bör sällan vara att peka med hela handen.
Även detta måste vi värna.

I klartext: när staten vill ha mer makt, mer repressiva lagar och mer kontroll då ska vi dra öronen åt oss. Särskilt om det sker i samband med någon slags kris. För så ser den historiska erfarenheten ut. När förändringar sker så går det fort. Som när mänskliga rättigheter tas bort eller syndabockar pekas ut.

Då gäller det att inte dras med.

Ett öppet samhälle bygger på fria människor och en mångfald av olika maktcentra. Det bygger på fria val och respekt för andra människors rättigheter och åsikter.

Den 6 januari 2021 utmanades allt detta under stormningen av Kapitolium. Två år senare har dammet inte riktigt lagt sig och Donald Trump har återigen meddelat att han tänker kandidera till president. Men demokratin överlevde, institutionerna höll. Människor gjorde motstånd.

Om vi vill att det ska fortsätta vara så behöver vi rulla tillbaka alla fyra delar av Donald Trumps manual för att riva ner demokratin.

Även i Sverige.